Premier Šarec: Erjavec bo moral pojasniti zadeve

Obrambni minister bo na očitke iz interpelacije v parlamentu odgovarjal predvidoma prihodnji petek, na svoj rojstni dan - Če se interpelaciji pridruži Levica, je minister Erjavec resno ogrožen
Fotografija: Razrešitev poveljnika poveljstva sil Mihe Škerbinca je pospremila afera o domnevni zlorabi vojaških obveščevalcev. Tudi to je eden od razlogov za interpelacijo proti obrambnemu ministru. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Razrešitev poveljnika poveljstva sil Mihe Škerbinca je pospremila afera o domnevni zlorabi vojaških obveščevalcev. Tudi to je eden od razlogov za interpelacijo proti obrambnemu ministru. FOTO: Tomi Lombar

Marjan Šarec je danes odgovarjal na vprašanja novinarjev po včerajšnjem zaslišanju brigadirja Škerbinca na seji Knovs. "Karl  Erjavec in ministrstvo za obrambo bosta morala zadeve pojasniti," je na vprašanje ali ministra (še) podpira odgovoril premier. O interpelaciji bo odločil državni zbor, je dodal. Celotno zadevo pa sicer Šarec sicer težko komentira, ker ga ni bilo zraven, je pa bral poročili, "ki sta bili dani s strani vojaško-obveščevalne službe". Knovs je sicer po njegovih besedah tudi politično telo, "njegova vloga je preiskovalna, a je tanka meja med pooblastili in prekoračitvijo pooblastil", je še dejal.

Interpelacijo proti ministru za obrambo je vložila SDS, podprla jo bo tudi SNS, napoveduje njen prvak Zmago Jelinčič. Predlagatelji lahko računajo tudi na podporo NSi. V Levici, ki je trenutno nezadovoljna zaradi velikih razhajanj z vlado zaradi odločitve o prenosu nepremičnin s slabe banke (DUTB) na republiški stanovanjski sklad, pa bodo svojo odločitev o glasovanju sporočili prihodnji teden.

Če po razpravi o interpelaciji večina vseh poslancev, torej najmanj 46, izreče nezaupnico posameznemu ministru, državni zbor ministra razreši. Teoretično bi bil torej lahko položaj sedanjega ministra za obrambo v nevarnosti. Omenjene štiri stranke bi namreč lahko zbrale 45 glasov in če bi predlagatelj morda prepričal še enega od dveh poslancev narodnosti, bi bila interpelacija izglasovana.

Da se lahko SDS in Levica pri nekaterih temah poenotita, je pokazalo že nedavno glasovanje na odboru za obrambo, ko je opozicija s podporo Levice ustavila postopek sprejemanja strategije nacionalne varnosti. Čeprav zdaj v političnih kuloarjih prevladuje ocena, da interpelacije proti Karlu Erjavcu v Levici na koncu ne bodo podprli.

Aktualna interpelacija proti obrambnemu ministru sicer ni prva, ki ga je doletela. Januarja 2016 jo je namreč preživel že v funkciji ministra za zunanje zadeve, SDS in NSi pa sta mu tedaj očitala zgrešeno zunanjo politiko.


 

Kaj mu očitajo tokrat


Predvidoma prihodnji petek bodo v državnem zboru obravnavali interpelacijo, ki je Karla Erjavca tokrat doletela zaradi očitkov o zlorabi obveščevalno varnostne službe pri razrešitvi brigadirja Mihe Škerbinca. Predlagatelji mu očitajo med drugim tudi, da je prišlo pri tem do kršitev zakonodaje ter da je glede nočnega stretljanja na Počku zavajal in lagal. Minister v odgovoru na interpelacijo vse očitke zavrača.



Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je včeraj za zaprtimi vrati zaslišala nekdanjega poveljnika poveljstva sil Miho Škerbinca. Kot je v izjavi za medije po seji povedal podpredsednik komisije Žan Mahnič (SDS), njegovo pričanje in tudi dokumentacija, ki jo je posredoval brigadir, postavljata ministra za obrambo na laž.

Žan Mahnič, SDS<br />
FOTO:  Jože Suhadolnik
Žan Mahnič, SDS
FOTO:  Jože Suhadolnik



Zaslišanje je po besedah Mahniča pokazalo, da Škerbinc ni neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc in da tudi ni odgovoren za nočno streljanje na vadišču na Počku. To naj bi dokazoval tudi dokument, ki ga je predal komisiji.

Škerbinc je pred komisijo med drugim pojasnil, da v vojski obstaja skupina »neformalnih informatorjev«, ki je zadolžena za ovaduštvo oziroma za to, da med pripadniki širi razne govorice, tudi izmišljene. Tako so se pojavile tudi govorice in medijski zapisi o tem, da naj bi bila načelnica generalštaba zamenjana. Tudi na postroju Škerbinc ni neprimerno govoril o zdravstvenem stanju Ermenčeve in ima za to tudi dvesto prič. Dopušča pa seveda tudi možnost, da je njegov govor kdo v postroju razumel napačno.

Karl Erjavec<br />
FOTO: Jure Eržen
Karl Erjavec
FOTO: Jure Eržen



Alenka Ermenc,generalmajorka in načelnica<br />
FOTO: Roman Šipić
Alenka Ermenc,generalmajorka in načelnica
FOTO: Roman Šipić


Za zaslišanja, ki so ga na poveljstvu sil opravili pripadniki obveščevalno varnostne službe obrambnega ministrstva, je Škerbinc ocenil, da so bila nenavadna, vprašanja pa sugestivna. Prav tako njega ni nihče neposredno vprašal, ali je neprimerno govoril o zdravstvenem stanju Ermenčeve. Brigadirja ne moti to, da je bil razrešen, pač pa način, na katerega so to storili. Bil da je »nečloveški«. Včerajšnje dogajanje na Knovs je Karl Erjavec ocenil s komentarjem, da gre za dogajanje,ki je predvsem v službi interpelacije. Svojo funkcijo, trdi v odgovoru na interpelacijo, pa opravlja vestno in požrtvovalno.

Komentarji: