Celjani ne dajo platan pred Metropolom

Še od 70 do 100 let lahko rastejo platane, ki bi jih občina rada posekala.

Objavljeno
29. maj 2013 14.15
CELJE PLATANE
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje - Ob prenavljanju starega mestnega jedra je predvideno tudi podiranje štirih več deset let starih platan v Stanetovi ulici na trgu ob Mestnem kinu Metropol. Tem načrtom številni Celjani nasprotujejo.

Na dveh izmed štirih platan pred Mestnim kinom Metropol na manjšem trgu v Stanetovi ulici so se včeraj pojavili napisi »Stop sekanju, Nove sadike = 2000 EUR«, na platanah pa so privezani še manjši listki s poučnim besedilom o koristnih učinkih mestnih dreves.

Mestna občina Celje (MOC) oziroma izvajalec del bi rada ob prenovi starega mestnega jedra od 30 do 40 let stare platane pred Metropolom podrla in zasadila nove, ker projektantu prenove mestnega jedra menda ni všeč oblika krošenj in je v projektu prenove predvidel zasaditev novih dreves.

Bolj verjetna je razlaga, da bo izvajalec prenove trga pred Metropolom laže obnovil komunalne napeljave, če mu drevesa in njihov koreninski sistem ne bodo napoti. Takšnim odločitvam so bili Celjani v preteklosti že priča. Zmeraj so na MOC zagotavljali, da bodo, potem ko bodo podrli stara drevesa, zasadili nova, a se to vedno ni zgodilo. Letos je v Celju razburjenje med občani povzročilo tudi nepotrebno podiranje dreves ob čiščenju bregov Savinje na Bregu ter nestrokovno obrezovanje drevja ob Savinji med Medlogom in Špico.

Morda si na občini še premislijo. Če že ne zaradi protesta, ki so ga neznanci včeraj izrekli z napisi, pa zaradi strokovnega mnenja, ki so ga po naročilu občine prejšnji mesec izdelali na celjski območni enoti zavoda za gozdove. Vodja enote Robert Hostnik v njem ugotavlja, da so tri izmed štirih javorolistnih platan popolnoma zdrave, da lahko rastejo še od 70 do sto let in postanejo celjska zanimivost, daje pa tudi podrobna navodila, kako med gradbenimi deli drevesa zavarovati in kako jih pozneje negovati.