Celjska občina zaradi Rakuschevega mlina v upravni spor

Šrot je zavrnil navedbe, da občina ni poskrbela za zavarovanje mlina, ki ga je leta 2002 z odlokom zaščitila kot kulturni spomenik.

Objavljeno
10. december 2014 14.40
Rakluschev mlin
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Celje − Celjski župan Bojan Šrot je na današnji novinarski konferenci, na kateri je sicer predstavil delo v letošnjem letu in ključne projekte v letu 2015, napovedal vložitev upravnega spora v primeru Rakuschevega mlina. Ministrstvo za kulturo je namreč občini naložilo plačilo izravnalnega ukrepa v višini 1,7 milijona evrov zaradi rušitve mlina.

Rakuschev mlin je bil namreč v oktobrskem požaru močno poškodovan, izvedenci pa so ugotovili, da obstaja možnost hipne zrušitve. Za Šrota je ukrep ministrstva krivičen in nesorazmeren, saj je odmerjen na ocenjeno vrednost objekta pred požarom.

Šrot obžaluje, da so morali mlin porušiti

Zavrnil je navedbe, da občina ni poskrbela za zavarovanje mlina, ki ga je leta 2002 z odlokom zaščitila kot kulturni spomenik lokalnega pomena. Dejal je, da so v pritličju zazidali vse površine, vendar so brezdomci izkopali luknjo in skozi njo prihajali v mlin. Po neuradnih informacijah naj bi prav brezdomci povzročili požar.

Po Šrotovih besedah je občina vseskozi iskala primerne vsebine za vse etaže 111 let starega Rakuschevega mlina. Med drugim je tako naročila idejni projekt za gradnjo stanovanjskih enot, prejeli so tudi pisno pobudo izobraževalne institucije iz Berlina, ki je hotela mlin preurediti v zavod za šolanje medicinska kadra za potrebe nemških bolnišnic.

Šrot obžaluje, da so morali Rakuschev mlin porušiti, in upa, da jim bo uspelo nekaj njegovih delov ohraniti. Kaj bodo zgradili na območju mlina, še ni znano.