Celjske in velenjske šole spet (pre)polne

Osnovne šole v mestnih občinah Celje in Velenje bodo v novem šolskem letu sprejele več otrok kot lani.

Objavljeno
29. avgust 2016 20.52
Prvi šolski dan,Ljubljana Slovenija01.09..2014
Š. K.
Š. K.

Celje, Velenje - Devet celjskih osnovnih šol bo sprejelo skupno 3880 učencev, kar je 126 več kot lani, 487 bo prvošolcev. Velenjske osnovne šole bodo tokrat vrata odprle 2880 učencem, kar je 57 več kot lani, manj pa bo v Velenju letos prvošolcev, in sicer 366.

II. osnovna šola Celje, kjer so bili lani najbolj zasedena osnovna šola v državi, ostaja šola z zelo polnimi razredi. V novem šolskem letu bodo imeli kar 501 učenca, bodo pa imeli tokrat tri prve razrede. Čeprav demografski trendi kažejo, da bo tudi v prihodnjih letih velik pritisk na to šolo, treh razredov ne bodo mogli več vzpostaviti, je povedala Polona Ocvirk s celjske občine: »V naslednjih letih bomo tako otroke preusmerjali na druge, manj zasedene osnovne šole, tudi spremenili šolske okoliše, o širitvi šole pa ne razmišljamo. Bomo pa do konca septembra šoli zagotovili dodatne prostore za izvajanje športne vzgoje v prostorih garderobe na letnem kopališču.« Okoli sto kvadratnih metrov površine urejajo, zagotavljajo tudi, da bo za otroke, ki morajo do teh prostorov preko precej prometne ceste, poskrbljeno in da bodo zagotovili dodatne spremljevalce.

Šole se sicer srečujejo z vedno večjimi težavami pri zagotavljanju spremljevalcev otrok s posebnimi potrebami, katerih število v šolah prav tako raste. Ocvirkova je opozorila, da je čakanje na odločbo za posameznega otroka predolgo in se krepko zavleče v šolsko leto, to pa ni dobro ne za otroka ne za zagotavljanje kakovostnega pouka.

Podobno kot šole bodo polni tudi vrtci v obeh občinah. V treh celjskih javnih vrtcih bodo v četrtek v 108 oddelkih sprejeli 1890 otrok, kar je dva odstotka manj kot lani, vendar bodo med letom sprejeli še 82 otrok, ki trenutno čakajo na vpis, saj še niso dopolnili 11 mesecev. V Celju bodo tako sprejeli vse otroke, ki izpolnjujejo pogoje za vpis. V Velenju se je število otrok v vrtcu v primerjavi z lanskim letom malenkost povečalo, v 79 oddelkih bodo sprejeli 1394 otrok.