Prvi odmerki cepiva v Sloveniji že do decembra?

Doroteja Novak Gosarič z direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje je spregovorila o cepljenju proti covidu-19.
Fotografija: Prve odmerke proti covidu-19 naj bi dobili kmalu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Prve odmerke proti covidu-19 naj bi dobili kmalu. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Minister za zdravje Tomaž Gantar je napovedal, da bi Slovenija prve doze cepiva proti covidu-19 lahko dobila že do decembra. »Naredili bomo vse, da bomo življenje vrnili v normalne tirnice v čim krajšem času,« obljublja minister Gantar. 

image_alt
Obširnejše cepljenje predvidoma šele v drugi polovici prihodnjega leta


O cepljenju proti covidu-19 je na novinarski konferenci govorila Doroteja Novak Gosarič, sekretarka z direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje.



»Evropska komisija se pogaja s sedmimi proizvajalci, ki bodo cepiva proti bolezni covid-19 ponudili iz treh različnih platform.S štirimi je že sklenila predčasni dogovor o nakupu. Po najboljšem možnem scenariju bo cepivo dostopno konec decembra,« je povedala Doroteja Novak Gosarič iz direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje. 

S pogodbami o predčasnem nakupu je Evropska komisija finančno pomagala proizvajalcem obetavnih cepiv. S finančno pomočjo so lahko pospešili razvoj in povečali kapacitete proizvodnje, s katerimi bodo zadostili potrebam na območju Evropske unije in širše. 
 

Vse države članice Evropske unije do cepiva istočasno


Doroteja Novak Gosarič. FOTO: Roman Šipić/Delo
Doroteja Novak Gosarič. FOTO: Roman Šipić/Delo
Prvi proizvajalec naj bi dovoljenje za uporabo zdravila dobil konec novembra oziroma v začetku decembra. Vse države članice Evropske unije bodo cepivo dobile istočasno, na pregleden in enakopraven način, po vnaprej znanem ključu delitve, to je glede na delež prebivalcev v Evropski uniji

Evropska komisija bo pripravila krovno strategijo cepljenja, države pa pripravljajo strategije na nacionalni ravni. »Ni dovolj, da se zagotovi cepivo, treba je zagotoviti tudi učinkovito cepljenje,« opozarja Doroteja Novak Gosarič. O tem, kako pripraviti prioritetni program cepljenih, bo odločala stroka glede na priporočila Evropske komisije. Zagotovo bodo imele prednost pri cepljenju najranljivejše skupine prebivalcev (starejši s pridruženimi boleznimi), zdravstveni delavci in zaposleni v drugi, za državo nujno potrebni infrastrukturi. 

»Na evropskem trgu bodo dostopna izključno cepiva, ki bodo dobila predhodno dovoljenje za promet evropske agencije za zdravila. Vsak proizvajalec bo v okviru pridobitve tega dovoljenja moral dokazati, da je njegovo cepivo varno, kvalitetno in učinkovito,«  je povedala Doroteja Novak Gosarič.  

Slovenija se ne bo pogajala z nobenim od proizvajalcev cepiv glede oskrbe z zdravili, pač pa se bo morala, tako kot druge države članice s proizvajalci dogovoriti glede logistike dostave in za prevzemna mesta. V Sloveniji bo najverjetneje eno. 

Denar za cepljenje, ki bo dostopno vsem državljanom, ne bo pa obvezno, bo zagotovljen iz proračuna.

Komentarji: