Cerar in Wang o dvostranskih odnosih ter sodelovanju med EU in Kitajsko

Politično in gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Kitajsko se po Cerarjevih besedah krepi iz leta v leto.
Fotografija: Kitajski zunanji minister Wang Yi in slovenski zunanji minister Miro Cerar. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Kitajski zunanji minister Wang Yi in slovenski zunanji minister Miro Cerar. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Zunanji minister Miro Cerar danes na uradnem obisku gosti kitajskega kolega Wang Yija. V pogovorih sta največ pozornosti namenila dvostranskim odnosom, sodelovanju med Evropsko unijo in Kitajsko ter pobudi 17+1, v katero je vključenih 17 držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajska.

Cerar je na novinarski konferenci po pogovorih z Wangom poudaril, da je Kitajska svetovna velesila, ena od stalnih članic Varnostnega sveta ZN in ena od nepogrešljivih strateških partneric Evropske unije. »Glede določenih vprašanj imamo v EU drugačna stališča ali standarde od Kitajske in o tem se moramo spoštljivo in odkrito pogovarjati, predvsem pa moramo iskati skupne točke sodelovanja, nadgrajevati konstruktivne odnose in biti spoštljivi drug do drugega,« je dejal.

Cerar je na novinarski konferenci po pogovorih z Wangom poudaril, da je Kitajska svetovna velesila, ena od stalnih članic Varnostnega sveta ZN in ena od nepogrešljivih strateških partneric Evropske unije. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Cerar je na novinarski konferenci po pogovorih z Wangom poudaril, da je Kitajska svetovna velesila, ena od stalnih članic Varnostnega sveta ZN in ena od nepogrešljivih strateških partneric Evropske unije. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Politično in gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Kitajsko se po Cerarjevih besedah krepi iz leta v leto. Kitajska je najpomembnejši trgovinski partner Slovenije v Aziji in zaseda 13. mesto med najpomembnejšimi trgovinski partnerji. Od leta 2013 se blagovna menjava med državama povečuje za približno 15 odstotkov na leto in lani je znašala 1,3 milijarde evrov. Na Kitajskem so že prisotna nekatera slovenska podjetja, krepijo pa se tudi kitajske naložbe v Sloveniji.

Cerar je poudaril, da bo prihodnje leto posebej pomembno za EU in Kitajsko, saj bo to leto poglobljenega dialoga in sodelovanja, ki ga bosta Slovenija in azijska sila še okrepili v luči predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021. Prihodnje leto bosta organizirana dva vrha EU-Kitajska, aprila pa bo potekal vrh pobude 17+1 v Pekingu.
 

Preberite še:

Komentarji: