Cerar predlaga skupne policijske patrulje na meji z Italijo

Slovenski minister za zunanje zadeve je italijanskemu kolegu predlagal skupne policijske patrulje za učinkovito preprečevanje nezakonitih prehodov meje.

Objavljeno
13. maj 2019 15.43
Posodobljeno
13. maj 2019 16.18
Miro Cerar se zavzema za čimprejšnjo vzpostavitev skupnih patrulj, saj da je treba čim prej zajeziti nezakonite prehode meje FOTO: Blažž Samec/Delo
STA
STA
Zunanji minister Miro Cerar je danes v Bruslju italijanskemu kolegu Enzu Moaveru Milanesiju predlagal skupne policijske patrulje ob italijansko-slovenski meji za učinkovito preprečevanje nezakonitih prehodov. To sem predlagal, da bomo italijanski strani zelo jasno pokazali, da si želimo krepiti zaupanje, je izpostavil.

Notranji nadzor v schengnu je za Slovenijo nesprejemljiv, saj ubija duh schengna, evropsko povezljivost, notranji trg in štiri svoboščine, zato si je treba prizadevati, da vprašanji varnosti in migracij naslavljamo skupaj, tako da nadzor na notranjih mejah ne bo potreben, je pojasnil minister.

Italijanski minister je po Cerarjevih navedbah pobuda sprejel pozitivno. Sedaj bosta o njej oba obvestila ministra za notranje zadeve, sredi meseca bodo o tem razpravljali generalni direktorji obeh policij, je še povedal slovenski minister.

Cerar se zavzema za čimprejšnjo vzpostavitev skupnih patrulj, saj da je treba čim prej zajeziti nezakonite prehode meje in dati zelo jasen znak kriminalcem, ki nezakonite tokove spodbujajo, da mislijo resno. Kdaj točno bodo lahko vzpostavili skupne patrulje, Cerar ni znal oceniti.EU in vse njene članice se morajo po Cerarjevih besedah truditi, da bodo izvažale stabilnost in varnost, saj sicer tvegajo, da bodo uvažale nestabilnost. Ključni pri tem so učinkovit nadzor zunanje meje, sodelovanje in podpora državam, kjer krize izvirajo, je izpostavil.

Na vprašanje, zakaj ne predlaga skupnih patrulj tudi na slovensko-hrvaški meji, je Cerar odgovoril, da slovenska policija za zdaj zelo dobro sodeluje s hrvaškimi organi in da za zdaj ni bila podana ocena, da bi bilo treba tudi tam uvajati skupne patrulje. Če bi bila, pa se bo zavzel za kaj takega, je dodal.

Minister je ob tem opozoril, da je preprečevanje nezakonitih prehodov meje resnično postalo ključno, na kar kaže tudi nedavni dogodek v Beli Krajini.

Spomnil je, da se je kot premier v letih 2015 in 2016 zelo intenzivno soočal z migracijskimi pritiski, ter izrazil željo, da bi kot takrat tudi zdaj uspela vlada uspešno in brez incidentov omejiti migracijske tokove.