Cerar za okoljskega ministra predlagal Simona Zajca

Po Cerarjevih besedah je Zajc sposoben za koordinacijo z ljudmi ter lahko kontinuirano nadaljuje z delom dosedanjega ministra Jureta Lebna.
Fotografija: ​Simon Zajc se je po Cerarjevih besedah izkazal na svojih področjih. FOTO: Nebojša Tejić, STA
Odpri galerijo
​Simon Zajc se je po Cerarjevih besedah izkazal na svojih področjih. FOTO: Nebojša Tejić, STA

Predsednik SMC Miro Cerar je danes na sedežu stranke nagovoril predstavnike medijev ter predstavil aktualno politično dogajanje pred torkovim koalicijskim vrhom. 

Današnjo novinarsko konferenco je prvi mož Stranke modrega centra začel s predlogom predsedniku vlade, ko je imenoval novega kandidata za okoljskega ministra. Cerar je predlagal Simona Zajca, ki kot državni sekretar že pol leta dela ministrstvu za okolje ter bo lahko po njegovem mnenju uspešno sledil poti, ki jo je začrtal minister v odhodu Jure Leben.



Cerar je poleg tega omenil tudi pogajanja z Levico, kjer so izrecno zahtevali, da se v nadaljnja pogajanja vključi vse koalicijske stranke. Jutri, ko bo na Brdu potekal koalicijski vrh in se bodo srečale vse koalicijske stranke, bodo obravnavali tudi druge teme, kot so davčne reforme, strukturni projekti in socialne reforme, pojasnjuje Cerar ter dodaja: »Pomembno je, da naredimo korake, za katere smo se doslej pripravljali.«

»Reforme so pomembne, če želimo, da naši državljani in državljanke uživajo blaginjo in kvalitetno življenje,« je v nadaljevanju poudaril predsednik SMC ter izrazil pričakovanje, da se bo tudi sedanja vlada gibala v sprejemljivih, konstruktivnih finančnih okvirjih ter nadaljevala s projekti, ki so jih začeli oziroma zastavili za časa njegovega predsedovanja. 



Med prioritetami nove vlade je Cerar izpostavil predvsem takojšnje ukrepanje na področju otroške srčne kirurgije na Univerzitetnem kliničnem centru. »Na prejšnji vladi pod našim vodstvom smo pripravili jasen načrt, ki je vključeval svetovno sodelovanje, a je prišlo do drugačne, meni težko razumljive odločitve, saj sem verjel, da ravnamo prav,«​ je pojasnil Cerar ter dodal, da alternativne rešitve še vedno ni nihče predlagal. Kot je poudaril, naj tisti, ki so kritizirali dr. Gregorčiča in njegovo željo, da prostovoljno pomaga Sloveniji, sedaj predstavijo boljše predloge. 

»Ko se je mandat moje vlade iztekel, sem želel organizirati sestanek s predstavniki nove, a sem bil v tem poskusu zavrnjen,«​ je pojasnil nekdanji premier. S sestankom je želel prispevati h kontinuiteti dela, a do sestanka zaradi prepreke v komunikaciji ni prišlo. 
 

S čim si je Zajc prislužil imenovanje za kandidata?


​Simon Zajc se je po Cerarjevih besedah izkazal na svojih področjih. »Kot veste, je Leben začel svoje delo odlično. Obžalujem, da je prišlo do tega medijskega pogroma, ki je prinesel njegov odstop. Imeli smo ministra s pogumom, z znanjem in vizijo ter človeka, ki je znal stopiti v akcijo,«​ pojasnjuje Cerar. V državnem sekretarju Zajcu vidijo tako neko kontinuiteto dela dosedanjega ministra, saj je Zajc deloval kot državni sekretar Lebna. Poleg tega je pol leta na terenu spremljal aktualne zadeve in ima ustrezno vizijo, s katero lahko uspešno sledi poti, ki jo je začrtal Leben. 

»Ima tudi druge sposobnosti, je sposoben za koordinacijo ljudi in se je zelo dobro izkazal tudi kot poslanec in član stranke SMC,​«​ je še pojasnil Cerar ter zatrdil, da tudi premier Marjan Šarec s predlogom soglaša ter pritrjuje, da državni sekretar v danih okoliščinah predstavlja optimalno izbiro. Zajc bo tako, če bo kot kandidat potrjen, postal nov minister za okolje. 

Odhajajoči minister Jure Leben je svoj odstop predsedniku vlade ponudil konec februarja, potem ko se je znašel pod plazom očitkov zaradi afere okoli makete za drugi tir.  »Kljub temu da je moja vest čista, pa je od mene kot ministra neodgovorno, da posredno ogrožam nujno kredibilnost resorja, ki ga vodim,« je takrat v sporočilu za javnost pojasnil Leben.

Komentarji: