Cerar: Slovenija počasi, a vztrajno dozoreva

Vsi skupaj lahko poskrbimo, da bo Slovenija še bolj uspešna in da bo v njej lepo ter dobro živeti, je ob prazniku dejal premier.

Objavljeno
26. december 2016 12.52
jsu*Miro Cerar
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana − Na dan samostojnosti in enotnosti, ko so bili razglašeni izidi plebiscita, se spominjamo veličastnega dogodka, ko smo kot narod pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini, ob današnjem državnem prazniku poudarja predsednik vlade Miro Cerar. Slovenija vztrajno dozoreva, imamo razloge, da v prihodnost zremo optimistično, dodaja premier.

»Po 25 letih obstoja naše države prihaja čas, ko se začenjamo vedno bolj zavedati, da je država nekaj vsem skupnega in da moramo s to dobrino ravnati odgovorno in pošteno. Predvsem pa ne smemo nikoli pozabiti, da lahko vsi skupaj poskrbimo, da bo Slovenija še bolj uspešna in da bo v njej lepo ter dobro živeti,« ob današnjem državnem prazniku poudarja predsednik vlade Miro Cerar.

Na trenutek, ko smo se enotno odločili, da se kot narod podamo na pot osamosvojitve, moramo biti po njegovih besedah izjemno ponosni. Za tako drzen korak smo se odločili kljub opozorilom, da preprek ne bo malo, ter ob zavedanju, da se podajamo na negotovo pot.

Posebej pomembno je, da smo vse ključne osamosvojitvene korake izvedli po demokratični in pravni poti, zato mora biti tudi vnaprej naša skupna zaveza spoštovanje pravne države in demokratičnih vrednot, poudarja predsednik vlade.

Osamosvojitev je bila dosežek vsega prebivalstva. Država ni nekaj imaginarnega in neotipljivega. Država niso zgolj pravni zapisi, zakonodaja, dogajanje v parlamentu, seje vlade, delovanje državnih institucij, država je skupnost. Vsi smo pomembni kamenčki našega mozaika. Državnost niso zgolj politične odločitve. Izkazujemo jo tudi v ravnanju do sočloveka. V spoštovanju lastne domovine, njenih simbolov in zgodovine, poudarja Cerar in dodaja, da je Slovenija znana kot država delovnih, pogumnih in vztrajnih ljudi.

»Vse to je naša identiteta. In nanjo smo lahko in moramo biti ponosni. Tako kot tudi na večkrat dokazano lastnost, da znamo stopiti skupaj in uresničiti cilje, ki nas povezujejo,« pravi predsednik vlade in spomni, da smo jih v 25 letih obstoja Slovenije uresničili mnogo, kot država in narod pa smo se spopadli tudi z izzivi kriz različnih oblik in obrazov. Ob tem je po njegovem pomembno, da jih znamo razumeti tudi kot razvojno fazo, ki smo jo morali prehoditi, da smo lahko iz nje izšli s pomembnimi nauki.

Predsednik vlade ob današnjem državnem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti še poudarja, da moramo bogate izkušnje prehojene poti prenesti predvsem na mlade. To smo jim dolžni.

»Slovenija postopno, a vztrajno dozoreva. V zadnjih dveh letih smo se prebili iz krize in imamo razloge, da v prihodnost zremo samozavestno in optimistično. Skupaj moramo poskrbeti, da se bo Slovenija razvijala v smeri pravične družbe, v državo uspešnega gospodarstva, predvsem pa v državo, v kateri je lepo živeti,« še, kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, izpostavlja premier.