Cerkvenikove nigerijske naveze

Današnja številka Delovega tednika Mag objavlja ekskluzivne podatke o tem, da je Gregor Cerkvenik, nekdanji svetovalec generalne direktorice UKC Darinke Miklavčič, nasedel goljufu, da je zadel 1,8 milijona evrov na loteriji.

Objavljeno
28. oktober 2008 20.36
Polona Šeško
Polona Šeško
Ljubljana - Današnja številka Delovega tednika Mag objavlja ekskluzivne podatke o tem, da je Gregor Cerkvenik, nekdanji svetovalec generalne direktorice UKC Darinke Miklavčič, ki naj bi zavod oškodoval za 460.000 evrov, nasedel goljufu, da je zadel 1,8 milijona evrov na loteriji. Vir, ki nam je posredoval sporočila, je namreč prepričan, da je Cerkvenik najprej izpraznil osebni račun, si začel sposojati denar pri sodelavcih, nato pa se lotil denarja UKC, vse v prepričanju, da bo res prejel 1,8 milijona evrov.

V Magu namreč hranijo elektronska sporočila med Gregorjem Cerkvenikom in nekim Johnom Petersonom, ki se predstavlja kot uslužbenec podjetja CBGB Global Diplomatic Transfer. Cbgb je v resnici ime strani za brezplačni elektronski naslov, od koder je pošiljal sporočila. Ta datirajo od začetka lanskega septembra do konca novembra. Gre za klasično goljufijo, kakršno vsak dan najdemo med nezaželeno elektronsko pošto. Peterson ponuja »diplomatski« prenos denarja, ki bo Cerkvenika stal 10.400 evrov, denar mora nakazati prek Western Uniona.

 

Zahtevki se potem stopnjujejo; Peterson je že na letališču, vendar ne sme na pot, ker se podatki na dokumentu o zadetku na loteriji ne ujemajo z dejanskim prejemkom. Zato mora zadevo urediti na madridskem sodišču, kar bo Cerkvenika spet stalo 4300 evrov. Potem na davčnem uradu ugotovijo, da ne morejo izdati potrdila, ki bi omogočilo prenos denarja, ker Cerkvenik od leta 2004, ko naj bi zadel dobitek, ni plačal davkov, ki znašajo 48.490 evrov. Ker je Petersonovo podjetje cenjeno, se jim uspe dogovoriti, da dobijo potrdilo, ki bo omogočilo prenos denarja v Ljubljano, če Cerkvenik plača pol davkov zdaj, pol po prejemu denarja.

 

Potem pa se pojavi še zahteva po plačilu zneska za dobrodelne namene, ki znaša kar deset odstotkov zadetka. Peterson sporoči ime bančnega računa v Tajvanu, kamor je glede na kopijo bančnega nakazila, ki ga imajo pri Magu, Cerkvenik 26. novembra dejansko nakazal 30.000 evrov. Drugi dve nakazili dokazujeta, da je poslal še 24.200 in 24.290 evrov v Španijo, vse z osebnega računa. V sporočilih pa Cerkvenik omenja še druga nakazila. Vir, ki nam je posredoval sporočila, je tako prepričan, da je Cerkvenik najprej izpraznil osebni račun, si začel denar sposojati pri sodelavcih, nato pa se lotil denarja UKC, vse v prepričanju, da bo res prejel 1,8 milijona evrov.

 

Cerkvenik zanika omenjena nakazila in korespondenco, njegov zagovornik Marko Zaman nas je opozoril, da upravičeno domneva, da je komunikacija prirejena. »Zanimivo je namreč, da se je elektronski naslov Petersona pojavil šele, ko je javnost za njegovo ime in priimek izvedela iz medijev,« pojasnjuje. Cerkvenik trdi, da je denar nakazoval na podlagi zaupne pogodbe med UKC, ministrstvom za zdravje in Natom, navodila pa mu je posredoval predstavnik Nata John Peterson. Vodja direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje in predsednik sveta UKC Janez Remškar je dejal, da je ministrstvo pogodbo prejelo šele od UKC in da je ponarejena.

 

Marko Zaman ves čas poudarja, da je bila pod nakazila podpisana Darinka Miklavčič, ki da je šele potem, ko je na delovnem sodišču pokazal pogodbo, ugotovila, da je ta ponarejena. Prepričan je, da bo Petersona privedel na sodišče. Pri tem pa priznava, da mu ga nikakor ne uspe najti, niti s pomočjo ustreznih institucij. Ima elektronski naslov, ki je drugačen od tistega, ki ga imamo mi, vendar nam ga ni hotel posredovati, visoki predstavnik Nata pa mu na sporočilo ni odgovoril. Njegove telefonske številke Cerkvenik nima več, ker nima dostopa do službenega računalnika. Je pa zato pod elektronskimi sporočili, ki smo jih pridobili, zapisana številka mobilnega telefona »nigerijskega« Johna Petersona, ki se mu oglaša le španski odzivnik.


Več v novi številki Maga!