Četrt tisoč lip za čebele

Čebelarji so slovenskim županom podarili medovita drevesa. Med prvimi so lipo posadili na Dobrni.

Objavljeno
10. april 2015 14.14
Čebele
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Dobrna − »Človek posadi, čebela opraši« je geslo akcije, ki jo začenja Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) v sodelovanju z Medexom izvajati po vsej državi. Z njo želijo spodbuditi lokalne skupnosti, da bi tudi na javnih površinah sadili avtohtone medovite rastline, ki čebelam in drugim opraševalcem nudijo medičino in cvetni prah.

Tako je ali še bo ČZS slovenskim občinam za spodbudo podarila 250 sadik lipe. Med prvimi so se v akcijo vključili na Dobrni, kjer je župan Martin Brecl k akciji pritegnil še Osnovno šolo Dobrna, Javno svetovalno službo v čebelarstvu in Čebelarsko društvo Dobrna. V sredo so v parku osnovne šole v bližini učnega čebelnjaka posadili podarjeno lipo, avtohtono medovito drevo, ki je tudi slovenski nacionalni simbol. Brecl je pri tem dejal, da so ponosni na svoje dosežke pri ohranjanju okolja, za kar so prejeli tudi naziv najbolj zelene občine in se uvrstili na tretje mesto med občinami, najbolj prijaznimi do čebel.

Vodja javne svetovalne čebelarske službe Lidija Senič meni, da z 250 lipami, ki jih bodo zasadili županje in župani slovenskih občin, še ne bodo rešene čebele in drugi opraševalci, katerih ohranitev je tako pomembna za kmetijsko pridelavo. »Bomo pa naredili velik korak k ozaveščanju ljudi in spodbujanju zasajevanja ter negovanju medovitih rastlin ter posledično k ohranjanju naše kulturne krajine. S simbolnim dejanjem, h kateremu so pristopili omenjeni, hočemo pokazati, da nam je mar za okolje, v katerem živimo, in da je lahko to dejanje zgled vsem Slovencem,« pravi.