Elektrika: četrtina potrošnikov, ki so se prijavili k akciji, je že oddala vloge

Za postopek zamenjave dobavitelja elektrike ali plina v skupinski akciji je časa do konca januarja.

Objavljeno
08. januar 2015 19.36
mdr/ Elektrika
Božena Križnik, gospodarstvo
Božena Križnik, gospodarstvo
Ljubljana – Od nekoč več kot 40.000 prijavljenih v akciji skupinske zamenjave dobaviteljev elektrike in plina je okoli 10.000 potrošnikov že naredilo naslednji korak: začelo je postopek zamenjave. Velik delež novih pogodb bo začel veljati že februarja, sicer pa je čas za oddajo vloge do konca meseca.

Najprej o izkušnjah sodelujočih. Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), ki je organizirala akcijo, so z odzivom zadovoljni, saj je delež »prestopnikov« glede na prijavljene že do zdaj v primerjavi z EU nadpovprečno velik. A ker mnogi nemara še niso utegnili zbrati in v spletne obrazce vpisati vseh podatkov za zamenjavo, so se pa zanjo že odločili, jim bodo organizatorji akcije za to dali še nekaj časa. ZPS bo tako sprejemala naročila za izdajo pogodbene dokumentacije do 31. januarja, stranka pa bo novoizbranemu dobavitelju lahko vrnila podpisano dokumentacijo do konca februarja.

Nov način zbiranja strank pa prinaša tudi nove težave. Nastajajo napake, ki jih pri neposrednem sklepanju pogodb z dobaviteljem ali prek njegovega klicnega centra ni. V podjetju Gen-I so nam pojasnili, da se zaplete, ko stranka vnese napačne podatke v spletne obrazce ZPS, ko se zmoti in napako odpravi šele po posvetu s svetovalci, ko ZPS na primer dostavi pogodbeno dokumentacijo v podpis z zamudo, ko stranke pošljejo podpisano pogodbo v napačnem formatu in podobno.

V ZPS pa opozarjajo na zaplete, ki lahko nastanejo tam, kjer prijavitelj, lastnik merilnega mesta in lastnik nepremičnine niso ista oseba. Če se zatakne, se je pač treba po pomoč obrniti na klicni center in svetovalce ZPS, vse skupaj pa postopke nekoliko zavleče.

Cene se zbližujejo

Končni učinki skupinske zamenjave dobaviteljev še niso znani, kot opažajo tudi v Agenciji za energijo, pa je zbudila tako odjemalce kot dobavitelje ter povzročila, da so se cene paketnih ponudb začele zbliževati. Rezerve, pravijo, je še nekaj, zato potrošnikom svetujejo, naj se informirajo in odzivajo.

Primerjalnik cen Varčuj24.si, ki primerja vse ponudbe dobaviteljev elektrike in plina, tudi paketne, kaže spremenjeno lestvico najugodnejših. Pri elektriki je na prvem mestu Elektro prodaja E. U., sledi Elektro Celje, Elektro Gorenjska, šele četrti je Gen-I iz akcije Zamenjaj in prihrani. Cenovni razpon med njimi je samo 40 centov pri skoraj šestoevrskem strošku (izračun je za povprečno letno porabo tričlanskega gospodinjstva), pomembno pa se razlikujejo pri drugih paketnih pogojih.

V Elektru Celje so torej po novem letu izpolnili obljubo in potrošnikom ponudili elektriko po ceni, ki je nekoliko nižja od tiste v akciji ZPS in je tudi brez vezave. Na vprašanje Dela, kako se obnese medijsko odmevna akcija, je direktor Elektra Celje Energija Mitja Terče povedal, da je sporočilo akcije pomembnejše: »Elektro Celje je edini dobavitelj, ki gospodinjstvom dobavlja elektriko iz obnovljivih virov brez doplačila. To je dejavnik, ki ga ZPS ni hotela upoštevati v svoji akciji Zamenjaj in prihrani. V oglasih smo se tako hoteli predvsem zahvaliti našim kupcem, da smo v prejšnjem letu z energijo iz obnovljivih virov prihranili več tisoč ton izpustov CO2. Zaradi slabo pripravljenega projekta ZPS in ignoriranja drugih naših predlogov pa smo obljubili, da bomo tudi brez udeležbe v akciji kupcem omogočili boljše cene od tistih, doseženih na avkciji. Obljubo smo uresničili. Akcija je naletela na zelo dober odziv, pristop je mogoč vse do 15. januarja, za novo ponudbo se odločajo tako obstoječi kot novi kupci.« Koliko jih je, niso razkrili.

Boštjan Krisper iz ZPS podpira tako ravnanje, ker je cilj ZPS čim več ugodnih ponudb na trgu in nižje cene za čim več potrošnikov. »Seveda bi bili še bolj veseli,« dodaja, »če bi dobavitelji znižali tudi cene veljavnih rednih ponudb – takšnih pocenitev je bilo manj. Za zdaj od pocenitev profitirajo le tisti, ki se nanje odzovejo. Ampak takšen je očitno postal energetski trg: tisti, ki ne menjajo, plačajo največ.«