Četverica lobira za vodilni položaj

Naslednik Alojza Kovšce: Funkciji župana in podžupana sta združljivi z vodenjem državnega sveta.
Fotografija: Pred ponedeljkovo prvo sejo državnega sveta v novi sestavi še potekajo dogovori glede podpore kandidatom za njegovega predsednika. FOTO: Nebojša Tejić
Odpri galerijo
Pred ponedeljkovo prvo sejo državnega sveta v novi sestavi še potekajo dogovori glede podpore kandidatom za njegovega predsednika. FOTO: Nebojša Tejić

Pred ponedeljkom, ko se bo prvič sestal državni svet v novi sestavi, po informacijah naših sogovornikov še zdaleč ni jasno, kdo ga bo vodil. Pisali smo, da lobiranja potekajo že dolgo, a nihče izmed kandidatov, ki si želi nadomestiti Alojza Kovšco, še nima zagotovljene večine, torej najmanj 21 glasov podpore.

Ljubljanski podžupan Dejan Crnek še zbira glasove; v boj za predsedniško funkcijo se bo podal s podporo Zorana Jankovića. Drugi kandidat za sedmega predsednika državnega sveta je župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan. Njuni funkciji v občinah sta po tolmačenju ministrstva za javno upravo združljivi z najvišjim profesionalnim položajem v državnem svetu.

Tretje ime, o katerem se v zakulisju dogovarjajo, je Jožef Školč, ki je v nasprotju s prvima dvema v državni svet izvoljen prvič. Je nekdanji prvak LDS, ki se je z vrha stranke umaknil Janezu Drnovšku, nekdanji minister za kulturo in predsednik državnega zbora.

Povsem možno je, da bodo državni svetniki lahko glasovali tudi za kandidatko, in sicer nekdanjo prekmursko poslanko Jasmino Opec Vöröš.

Če tudi po lobiranju v zadnjih dneh nihče od kandidatov ne bo zagotovil dovolj glasov, da bi v ponedeljek v prvem krogu dobil večino, bo opravljen še drugi krog glasovanja, v katerega se bosta uvrstila dva kandidata, ki bosta dobila največ glasov. V primeru izenačenosti o uvrstitvi v drugi krog lahko odloča tudi žreb.

Preberite še:

Komentarji: