Cinkarna Celje znova ojačuje pregrado na odlagališču

Monitoring na Odlagališču nenevarnih odpadkov Bukovžlak je pokazal naraščanje podzemne vode, zato morajo pregrado okrepiti.

Objavljeno
15. november 2016 17.05
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje - Krajani, ki živijo v neposredni bližini Odlagališča nenevarnih odpadkov Bukovžlak (ne gre za črno odlagališče), so sinoči prisluhnili predstavitev Cinkarne Celje (CC) o trenutnem stanju na odlagališču in kakšni bodo ukrepi, ki so jih pripravili v podjetju Hidrosvet in na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Ljubljana.

Ostali krajani in mediji na srečanje niso bili vabljeni. Nekateri, tudi člani Civilnih iniciativ Celja, so bili nad tem ogorčeni. Kot je povedala tehnična direktorica CC Nikolaja Podgoršek Selič, v CC niso želeli velike medijske scene, vendarle pa so medije po dogodku obvestili o nadaljnjih aktivnostih na odlagališču.

Po lanskih delih znova ojačitev

CC je spodnjo pregrado, kjer je danes kamenje, okrepila že lani, vendar očitno lanska dela ne zadoščajo. Kot je pojasnila Podgoršek Seličeva, so ob rednem opazovanju v zadnjem obdobju naprave zaznale naraščanje podzemne vode. Voda bi lahko vplivala na stabilnost pregrade, ki bi lahko tudi popustila oziroma se začela pomikati kot plaz. Podgoršek Seličeva sicer miri: »Merilne točke so na zemlji in nismo zaznali nobenega premikanja!«

Krajani, ki so bili na predstavitvi, niso bili v stabilnost tako prepričani, je povzel predsednik Krajevne skupnosti Teharje Franc Kač: »Povedali so, da se jim pri hišah zemlja vdira in da jim zemljo spira.« Nekateri tako niso povsem prepričani, da je glavni razlog za ponovno ojačitev pregrade podzemna voda. V civilnih iniciativah so prepričani, da imajo v CC s pregrado velike težave, saj območje že tako ali tako naj ne bi bilo stabilno, poleg tega je v preteklosti zaradi poškodovanega nasipa že prišlo do uhajanja rdeče sadre in piritnih ogorkov skozi odvodni kanal nasipa, izliv pa je vplival na prst in podzemno vodo.

CC je o dogajanju pod zemljo obvestila pristojnega inšpektorja, ki je zahteval strokovno mnenje. To priporoča ojačitev pregrade in izgradnjo začasnega črpališča precejnih vod. CC je že izbrala izvajalca, VOC Celje, ki je pripravljalna dela začel danes. Kot je pojasnila Podgoršek Seličeva, bodo kamniti del dogradili, nato pa prekrili z zemljo in zatravili.

Dela še zdaleč niso končana

Odlagališča Bukovžlak CC ne uporablja že šest let, sanacije, ki naj bi bila trajna rešitev za ljudi in okolje, kot je letos aprila dejal predsednik uprave CC Tomaž Benčina ob predstavitvi ugotovitev o onesnaženosti s težkimi kovinami in z organskimi onesnažili, pa tudi še ne bo kmalu.

Pri sanaciji tega območja bo morala CC preprečiti dotok padavinske vode na travnik, pod katerim je odlagališče trdih odpadkov. To naj bi dosegli z uporabo rdeče sadre, ki ima slovensko tehnično soglasje in je za to najbolj primerna, ker je nepropustna, je pojasnila Podgoršek Seličeva. Tveganje pa bodo morali zmanjšati tudi za bližnje hiše, če bi popustila velika pregrada, za katero je mokro odlagališče sadre - pravo jezero. Tudi tam nameravajo uporabiti sadro in z njo zgraditi 4-metrski preusmerjevalni nasip, ki bi ob puščanju vode iz jezera vodo preusmeril proti bližnjemu odlagališču občinske družbe za ravnanje z odpadki Simbio.

Sanacija se še nekaj časa ne bo začela, saj projekti še niso zaključeni, iščejo namreč še najbolj primeren teren za načrtovane ukrepe. Po besedah Podgoršek Seličeve sanacije naj ne bi začeli pred pomladjo 2018.