Cisterne bo morala Romom posoditi civilna zaščita

Po odločitvi vlade sta župana občin Škocjan in Ribnice presenečena, na pravobranilstvu z namero predsednika Cerarja niso bili seznanjeni.

Objavljeno
21. september 2016 22.05
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Ribnica, Škocjan – Romska naselja v Dobruški vasi in Goriči vasi bodo na podlagi sklepa vlade devet plastičnih cistern za vodo dobila že v prihodnjih dneh. Dostavil jih bo Republiški štab za civilno zaščito (RŠCZ). Župana ribniške in škocjanske občine Jože Levstek in Jože Kapler sta nad potezo vlade začudena, z njo niso bili seznanjeni niti na državnem pravobranilstvu, ki na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) zastopa državo v tožbi dveh romskih družin.

»Mi pomagamo. Cisterne jim bomo posodili, dokler ne bodo kupili svojih,« je za Delo povedal poveljnik RŠCZ Srečko Šestan. Vlada je v ponedeljek na dopisni seji sklenila, da bo namenila 30.000 evrov za takojšen dostop do pitne vode romski skupnosti v omenjenih naseljih, ker da je zdravje ljudi resno ogroženo. Poleg tega bo zagotovila tudi prevoz.

Vodo bosta dobili tudi romski družini Ljuba Novaka in Branka Hudoroviča iz Dobruške vasi in Goriče vasi, ki sta zaradi nemogočih življenjskih razmer brez vode proti državi vložili tožbo na ESČP. Županoma Kaplerju in Levsteku, se zdi zelo nenavadno, da je vlada sprejela takšen sklep, ne da bi se o tem predhodno posvetovala s pravobranilstvom ali ga o svoji nameri vsaj obvestila: »Odvetnik vendar mora vedeti, kaj počne njegova stranka.«

Osebna Cerarjeva zavzetost

Direktor urada za narodnosti Stanko Baluh je za Delo povedal, da se je predsednik vlade Miro Cerar osebno zavzel, da se ljudem v obeh romskih naseljih pomaga, in da gre za začasno rešitev, največ za dobo dveh let, dokler ne bo znana trajna rešitev. Vodo v cisterne bodo dovažali gasilci, župana pa bosta danes določila lokacije, kamor jih bodo namestili, je povedal Baluh. Po njegovem bo vlada denar nakazala Svetu romske skupnosti v Murski Soboti, kjer bodo poskrbeli za nakup cistern in vse drugo. Predsednica te krovne romske organizacije Janja Rošer se na naše klice ni odzvala, prav tako ne predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat - Muc.

Na državnem pravobranilstvu je namestnica generalnega državnega pravobranilca Mateja Senih za Delo dejala, da vladni ukrep pomeni nadaljevanje obstoječe prakse oskrbovanja nelegalnih romskih naselij s pitno vodo. Državnemu pravobranilstvu je znano, da se dejanske razmere v nobenem od teh naselij od konca pisnega dela postopka pred ESČP niso spremenile oziroma poslabšale. V vmesnem času, od vložitve pritožbe, so si pritožniki iz škocjanske občine s pomočjo socialnih transferjev, ki jih prejmejo od države, zgradili novo bivališče nekaj sto metrov stran od prvotnega, vendar je tudi to zgrajeno nelegalno in zato ni priključeno na javni vodovod. V romsko naselje v ribniški občini pa vodo že nekaj časa dovažajo gasilci s cisternami. O vsem tem je državno pravobranilstvo v okviru pisnega dela postopka obvestilo tudi ESČP, je povedala Senihova.

Gasilci prehiteli predsednika vlade

Da vodo s cisternami dovažajo v romsko naselje Goriča vas, nam je včeraj potrdil tudi ribniški župan Levstek, ki pravi, da jo morajo plačati kot vsi drugi občani. Škocjanski župan Kapler pa je povedal, da so vsem Romom že leta 2012 omogočili, da se priključijo na vodovod, česar pa nekateri niso storili. Med njimi sta po njegovem tudi Dunja Kočevar in Ljubo Novak. Oba sta kupila zemljišče v Naturi 2000, si na črno postavila bivalni objekt, zdaj pa pričakujeta, da jima občina vanj pripelje vodovod in elektriko.

V Odvetniški pisarni Zidar Klemenčič, kjer zastopajo obe romski družini pred ESČP v Strasburgu, so izrazili zadovoljstvo, ker je vlada končno prepoznala, da je ureditev dostopa do vode v romskih naseljih njena odgovornost. A pri tem opozarjajo, da je to zgolj začasen in selektiven ukrep, ki ne vodi do trajne rešitve, saj je vlada zagotovila pitno vodo zgolj v dveh romskih naseljih, kar je diskriminatorno. »V naši pritožbi na ESČP trdimo, da mora država vsem svojim prebivalcem, še posebno ranljivim skupinam, zagotavljati dostop do čiste pitne vode in sanitarij, kar pa s tem ukrepom ni izvedeno,« pravijo v odvetniški pisarni.