Civilna inciativa protestira proti potezi MZZ

Civilnodružbena iniciativa slovensko-makedonskega prijateljstva poziva k takojšnjemu popravku izjave, ki je bila objavljena na straneh Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), ker naj bi bila žaljiva do predstavnikov makedonskega naroda in makedonske države.
Objavljeno
14. junij 2018 15.59
Posodobljeno
14. junij 2018 16.14
V iniciativi se sprašujejo, kako je lahko minister Karl Erjavec dovolil takšen zapis. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
T. V.
T. V.
Ljubljana – »Ministrstvo za zunanje zadeve čestita za dogovor med Atenami in Skopjem glede vprašanja imena, pozdravlja Republiko Severno Makedonijo in pričakuje zelo konkreten ter brezpogojen napredek na evroatlantski poti,« so pred dnevi zapisali na MZZ, potem ko sta Makedonija in Grčija sporočili, da sta dosegli dogovor o novem imenu za Makedonijo in tako končali 27 let star spor. Novo ime, o katerem sta se državi dogovorili, je Republika Severna Makedonija.

»V civilnodružbeni iniciativi razumemo in spoštujemo avtonomnost delovanja ministrstva ter s tem v zvezi njihov pozdrav dogovora, ostro pa ugovarjamo in protestiramo proti uradni uporabi imena Republika Severna Makedonija na nivoju države, saj je to ime zaenkrat zgolj domišljijski produkt dveh predsednikov vlad, ki sta se o tem dogovorila sama in več kot očitno brez širše podpore političnih strank in prebivalstva,« so sporočili iz iniciative. Proti novemu imenu za Makedonijo je v Skopju pred parlamentom protestiralo več tisoč ljudi, ki so premierja Zorana Zaeva označili za izdajalca.

V iniciativi slovensko-makedonskega prijateljstva poudarjajo, da dogovor, ki sta ga sklenila Zaev in grški premier Alexis Cipras, sploh še ni bil uradno podpisan: »In ne samo da je dogovor nezakonit ter protiustaven, o novem imenu makedonski narod sploh še ni določal na referendumu niti ga ni z dvotretjinsko večino potrdil makedonski parlamnet.«


»Za Makedonijo ponižujoč dogovor«


Kaj je vodilo MZZ k takojšnji uporabi novega imena ter mednarodni blamaži lahko tako zgolj špekuliramo, še pravijo v inciativi in se ob tem sprašujejo, ali je v. d. ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca k objavi takšne novice spodbudil njegov strankarski kolega in evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je bil, poleg veleposlanika EU v Republiki Makedoniji Vasilija Žbogarja, »eden glavnih protagonistov in podpornikov podpisa za Makedonijo ponižujočega dogovora med predsednikoma Zaevom in Ciprasom. V vsej zgodovini mednarodnih odnosov namreč še ni bilo primera, ko bi se morala suverena država odpovedati pravici do lastnega imena in s tem lastni identiteti v zameno za pridružitev mednarodnim organizacijam kot sta EU in NATO.«

V primeru, da MZZ ne bo objavil uradnega popravka in opravičila, namerava iniciativa izvesti protestni shod pred ministrstvom.

Nemški zunanji minister zagotovil nadaljnjo podporo Makedoniji
Nemški zunanji minister Heiko Maas je med obiskom makedonskega zunanjega ministra Nikole Dimitrova v Nemčiji Makedoniji zagotovil nadaljnjo podporo Berlina na poti v Evropsko unijo. Maas je tudi obljubil, da se bo zavzel za državo ne glede na nasprotovanje nekaterih v EU, npr. Francije.

Maas je tudi podprl nedavno dosežen dogovor med Grčijo in Makedonijo o uradnem imenu slednje in menil, da dogovor odpira pot Makedoniji v Evropsko unijo in zvezo Nato. Pohvalil je tudi reformni proces v državi.