Čolnikov kozolec bodo prestavili

Zanj bodo poiskali primerno mesto v Benediktu, kjer bi služil za javne prireditve.

 

Objavljeno
10. september 2015 10.25
ga bodo prestavili v Benedikt za javne prireditve. 8.9.2015
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj

V dolini Drvanje pri Benediktu so tesarski mojstri začeli razstavljati velikanski 160 let star kozolec, ki ga Zgodovinsko društvo Atlantida iz Benedikta namerava postaviti nekje v občinskem središču in ga preurediti za javne potrebe, od najrazličnejših zabavnih in gostinskih prireditev do kinopredstav.

To je bil prvi kozolec na Štajerskem, ki ga je postavil rodoljub in izjemen vinogradnik Dominik Čolnik ob svojem markantnem kamnitem dvorcu v Drvanji. Z velikostjo deset krat 30 metrov, pa tudi s svojo višino, je prekašal večino kozolcev po drugih slovenskih pokrajinah v takratnem času. »Rešili bomo pomembno zgodovinsko in arhitekturno dediščino,« pravi predsednik društva Anton Mlasko, ki ne dvomi, da bodo javne prireditve pod Čolnikovim kozolcem postale posebna zanimivost Benedikta. Društvo je za nakup in razstavljanje kozolca zbralo okrog deset tisoč evrov, za postavitev pa bodo poskušali pridobiti čim več sponzorjev in deleže na različnih razpisih.

Kamniti dvorec Dominika Čolnika je po drugi svetovni vojni žalostno propadal, in ko so ga v denacionalizacijskem postopku dobili vrnjenega Bernjakovi, ga niso mogli več obnoviti, zato so ga popolnoma porušili in si na njegovem mestu zgradili novo domovanje. Tako je kozolec ostal edina ohranjena zapuščina in spomin na Čolnika.