Črna gradnja je le zid na spornem parkirišču

Inšpekcija zahteva odstranitev spornega zidu pri TVD Partizan na Bledu. Taxus & co. se je pritožil.

Objavljeno
12. januar 2017 22.28
Parkirišče Bled
Blaž Račič
Blaž Račič
Bled – Gradbeni inšpektor je v inšpekcijskem postopku po pol leta odločil, da mora investitor betonski zid na parkirišču ob TVD Partizan na Bledu odstraniti. Poleg tega je odredil še ustavitev gradnje, čeprav je bilo urejanje parkirišča končano že konec lanskega poletja. Od takrat podjetje Taxus & co. tam pobira parkirnino.

Inšpekcijska odločba še ni pravnomočna, kot je povedal Anže Šuker, direktor družbe Taxus & co., pa so se pritožili na ministrstvo za okolje kot drugostopenjski organ. Šuker je prepričan, da je oporni zid zgrajen v okviru predpisanih gabaritov, saj je treba upoštevati njegovo svetlo višino.

Nakup zemljišča, za katero so na dražbi oktobra 2015 ponudili 96.000 evrov, se bo obrestoval, je dejal Šuker in dodal, da je to območje zdaj končno urejeno. Na pomislek, da so z nasutjem dvignili teren, je odvrnil, da je material nasula občina, še preden so postali lastniki parcele.

Miha Žvan, tajnik blejskega društva za varstvo okolja, ki je poseg prijavilo gradbeni inšpekciji, je dejal, da tam parkirišča ne bi smeli graditi, ker ni v skladu z občinskim prostorskim načrtom. Gradbena inšpekcija njihovega stališča ni potrdila in zato z odločbo inšpektorata niso zadovoljni, je povedal. Poleg tega je opozoril, da je parkirišče v nasprotju z usmeritvijo občine, da motorni promet odmakne od jezera. Župan Janez Fajfar je rekel, da z odločitvijo inšpektorata še ni seznanjen in je zato ne more komentirati, potrdil pa je, da parkirišče ni v skladu s prostorsko usmeritvijo občine.