Čudežna formula za Markovec brez vinjet

Vlada želi prelisičiti Dars.

Objavljeno
02. december 2016 20.23
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper – Čeprav so iz družbe za avtoceste (Dars) pred dnevi sporočili, da so ministrstvu za infrastrukturo sporočili svoje številne pomisleke in nasprotovanja, da bi predor Markovec izvzeli iz vinjetnega sistema, so na zadnji seji vlade vendarle sprejeli uredbo, ki z nenavadno in težko razumljivo formulo morda omogoča umik vinjet za Markovec, ko bosta izolska in koprska občina povsem zaprli cesto ob morju za ves promet.

Novico so najprej sporočili iz lokalnega odbora stranke SMC za Koper in Ankaran. Pri tem niso pozabili dodati, da si za tako ureditev prizadevajo trije poslanci SMC z Obale in da je minister Peter Gašperšič s tem ustvaril pravne pogoje, ki omogočajo izvzetje določenega cestnega odseka iz vinjetnega sistema.

Na ministrstvu za infrastrukturo so potrdili, da je vlada sprejela novelo uredbe o cestnini, ki določa možnost preusmeritve prometa na cestninsko cesto zaradi obvoza. To bo mogoče narediti, če bo Dars pritrdil vlogi predlagatelja obvoza. »Preusmeritev z vzporedne na cestninsko cesto bo mogoča, ko bo upravljavec vzporedne ceste omejil promet motornih vozil zato, da bi dosegel cilje, ki so opredeljeni v državnih razvojnih aktih.« Promet se lahko preusmeri na cestninsko, če preusmeritev na drugo necestninsko ni mogoča ali če druga necestninska cesta iz upravičenih razlogov (zaradi slabše prometne varnosti, slabše pretočnosti, poslabšanja bivalnih razmer prebivalstva) ne more sprejeti dodatnega prometa. Na ministrstvu so pojasnili, če bosta Izola in Koper zaprli promet ob morju, bo med priključkom Semedela in Izolo skozi Markovec mogoče voziti tudi brez vinjet. Za takšno preusmeritev pa mora dati soglasje Dars. Vinjet ne bi potrebovali, Markovec pa bi formalno še ostal del vinjetnega sistema. Kako bo dal Dars soglasje, ker temu nasprotuje, nam na ministrstvu niso mogli odgovoriti.