Današnje jutro najhladnejše jutro tega poletja

Najbolj se je ohladilo na Babnem polju, kjer je temperatura padla na 2,9 stopinje Celzija.

Objavljeno
11. julij 2019 10.13
Posodobljeno
11. julij 2019 10.57
FOTO: Jure Eržen/Delo
STA
STA
Prebudili smo se v precej sveže jutro za sredino julija, a daleč od rekordnih vrednosti. Najbolj se je ohladilo na Babnem polju, kjer je temperatura padla na 2,9 stopinje Celzija. Za zdaj je to najhladnejše jutro v tem poletju in tako bo verjetno ostalo, saj v prihodnjih dneh tako hladnih juter ne bo več, je povedal Brane Gregorčič z Arsa.Hladno je bilo tudi v Novi vasi na Blokah, na Jezerskem in v Iskrbi pri Kočevju, kjer so se temperature gibale okoli štirih stopinj Celzija. V večjih mestih, kot sta Ljubljana in Maribor, se ni ohladilo pod deset stopinj, v Celju so izmerili 8,7 stopinje Celzija.

Takšno znižanje temperatur za julij ni običajno, so pa takšne temperature daleč od rekordno nizkih za mesec julij, je povedal meteorolog Gregorčič. Ohladitev nastane, kadar je jasna ter mirna noč in je ozračje nad nami bolj sveže. Včasih je bilo hladnih juter več, v zadnjih desetletjih pa jih je čedalje manj.

image
FOTO: Jure Eržen/Delo


Po napovedih se vročina še ne bo vrnila vsaj en teden ali deset dni. Dnevne temperature se bodo gibale okoli 25 stopinj, nad 30 stopinj Celzija pa v prihodnjih desetih dnevih zelo verjetno ne bodo šle.

»Od petka bo ozračje nad nami spet bolj nestabilno, tako da ne bo šlo povsem brez neviht. Kako močne bodo, bomo poskušali ocenjevati sproti in po potrebi izdali tudi kakšno opozorilo,« je še dodal Gregorčič.

Burja je v zadnjih dveh dneh premešala in odrinila toplo površinsko plast morja ob slovenski obali. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) se je morje ohladilo za osem stopinj, trenutno jih ima 19 stopinj Celzija. V prihodnjih dneh se bo ponovno počasi ogrelo.