Starši v službo, otroci sami doma, šolajo naj se popoldne

Če je možno, naj imajo starši vrtčevske otroke še naprej doma, šola pa je obvezna, zato morajo otroci, za katere jo bodo odprli, v šolo priti, opravičilo je lahko le zdravstveno stanje.
Fotografija: Otroci od četrtega do osmega razreda v šolo ne bodo šli. Mnogi med njimi niso sposobni biti sami doma devet ur, kaj šele da bi se sami učili na daljavo. (Fotografija je simbolična). FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Otroci od četrtega do osmega razreda v šolo ne bodo šli. Mnogi med njimi niso sposobni biti sami doma devet ur, kaj šele da bi se sami učili na daljavo. (Fotografija je simbolična). FOTO: Blaž Samec/Delo

Ljubljana – Otroci in dijaki naj bi se v vrtce, osnovne in srednje šole vrnili čez en teden. Navodila in priporočila so zelo stroga, številni ravnatelji, učitelji in starši menijo, da so tudi neživljenjska. Na novinarski konferenci sta jih predstavila državni sekretar na šolskem ministrstvu Damir Orehovec in Polonca Truden Dobrin iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).
 
Med navodili in priporočili je med drugim zapisano, da je v vrtcu lahko v posamezni skupini od osem do deset otrok (odvisno, ali gre za skupino prvega oziroma drugega starostnega obdobja), v razredih osnovnih in srednjih šol pa od deset do petnajst. Vzgojiteljice v vrtcu naj bi maske nosile le pri prevzemu in oddaji otroka staršem, učiteljice bi morale maske nositi ves čas. Otrokom v vrtcu in v prvi triadi osnovnih šol mask ne bi bilo treba nositi, devetošolci, ki naj bi se v šole vrnili 25. maja, in maturanti bi maske morali nositi le zunaj matičnega razreda.


 
V vrtcih in šolah jih najbolj skrbi, kako bodo delo organizirali, saj imajo težave s prostorom in kadrom, verjetno namreč tudi vsi zaposleni zaradi zdravstvenih omejitev ne bodo mogli priti na delo. Podatkov, koliko učiteljev je v rizičnih skupinah, ki se torej ne bodo mogli vrniti na delovno mesto, še ni. Pričakujejo, da bo ta delež relativno visok, je dejala Polonca Truden Dobrin. V Nemčiji ima, recimo, zdravstvene omejitve tretjina učiteljev.

Državni sekretar Orehovec je dejal, da si sicer želijo, da bi vse izobraževalne ustanove odprle svoja vrata za vse otroke in mladostnike, vendar trenutno zaradi zdravstvene situacije to še ni možno.
 
Pozval je, naj starši v vrtec pripeljejo le tiste otroke, za katere ne morejo najti varstva doma. Za otroke, ki bodo ostali doma, bodo starši oproščeni plačila varstva do konca maja.

Med navodili je med drugim tudi predlog, naj več dejavnosti poteka na prostem. FOTO: Jure Eržen/Delo
Med navodili je med drugim tudi predlog, naj več dejavnosti poteka na prostem. FOTO: Jure Eržen/Delo

 
Čeprav bodo v osnovne šole vstopili le učenci prve triade in devetošolci še teden dni kasneje, je Orehovec dejal, da bodo lahko šole posamezne učence, ki morajo, denimo, popraviti ocene ali imajo težave, od 25. maja povabile v šolo in tam izvajale pouk in pomoč zanje.

Več držav je že odprlo šole, druge to še tehtajo, pa je dejala Polonca Truden Dobrin iz NIJZ. Zdravstvene omejitve, zaradi katerih posameznikom odsvetujejo prihajajo na delovno mesto, so objavljene na spletni strani NIJZ. Navedena so bolezenska stanja, pri katerih odsvetujejo vrnitev v vrtec in šolo. Enako velja, če je v skupnem gospodinjstvu nekdo s takimi boleznimi.
 
Vrnitev na delovno mesto vzgojiteljev in učiteljev odsvetujejo, če je v skupnem gospodinjstvu nekdo, ki ima zdravstvene omejitve.
 

Delo v vrtcu

 
V vrtec naj prihajajo samo zdravi otroci. Ko se otroci vračajo, morajo starši podpisati izjavo, da otrok v zadnjih 14 dneh ni imel vročine, nahoda, težkega dihanja, driske, glavobola … oziroma da je bil v 14 dneh zdrav in da ni bil v stiku z osebo, pozitivno​ na covid-19. Kot je še dejala Truden Dobrinova, svetujejo, da starši opazujejo svojega otroka. Dodala je, naj bodo vsi zelo pozorni tudi, če imajo v družino starejšo osebo.


 
Če se izvajajo ukrepi, ki so jih zapisali na NIJZ, je verjetnost okužbe manjša. Če se ne izvajajo, je nevarnost okužb večja. Truden Dobrinova je dejala, da so ukrepe prilagodili glede na zmožnost izvajanja teh ukrepov v vrtcu. Največji poudarek je na higieni kihanja, kašljanja in seveda na pogostem umivanju rok. V vrtce naj vstopajo le otroci, zaposleni in starši.
 
Osnovni ukrep v vrtcih je oblikovanje manjših skupin. S tem bo manj tesnih stikov, otroci bodo delovali kot doma, je dejala Truden Dobrinova. Zaposleni naj si pred in po tolaženju otrok umijejo roke, je še poudarila.
 
Otrok naj ima vedno svoj ležalnik. Da bi se izognili tesnemu stiku med skupinami, svetujejo več dejavnosti na prostem, odsvetujejo pa uporabo zunanjih igral. Otroci naj ne prinašajo igrač, ninice in dude pa naj se spravijo za vsakega posameznega otroka, preden gre spat. Igrače naj bodo pralne in naj se ne mešajo med skupinami.
 

Še vedno veliko vprašanj

 
Orehovec je dejal, da bodo ta teden preverjali, kakšno je stanje v vrtcih in kdo vse potrebuje varstvo. Pozval je vse, ki ne potrebujejo varstva, da imajo otroke še naprej doma.
 
Na vprašanje, kdaj se bodo učili otroci, ki ne bodo šli v šolo in bodo devet ur sami doma, dela na daljavo pa morda še niso zmožni sami, nekateri so stari, denimo, zgolj devet let, je Orehovec odgovoril: »Mislim, da se verjetno ne bo šolal v tistem času, ko bo sam doma, če bo sposoben, seveda, se bo, sicer bo pa to delal takrat, ko bodo doma starši.«
 
Nekateri starši so zaradi virusa zelo zaskrbljeni in otrok nočejo poslati v šolo. Orehovec je dejal, da je šola obvezna, interventni zakon, ki zdaj omogoča šolanje na daljavo, pa bo spremenjen: »Učenci prvega obdobja se morajo vrniti v šolo. Imamo institucije, ki preverjajo situacijo.« Če starš ne bo želel podpisati izjave, da je otrok zdrav, otrok v vrtec ali šolo ne bo mogel iti.

Preberite še:

Komentarji: