Danes in jutri še toplo vreme, v nedeljo morda sneg do nižin

Od nedelje dalje bo občutno hladneje, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. 

Objavljeno
20. marec 2020 08.37
Posodobljeno
20. marec 2020 09.03
Z današnjim dnem se jasen pogled v nebo za zdaj poslavlja. Začetek pomladi bo hladen in s padavinami. FOTO: Shutterstock
V. U.
V. U.
Danes bo še pretežno jasno vreme s popoldanskim jugozahodnikom, napovedujejo na Agenciji Republike Slovenije za okolje (Arso). A bo današnji dan za nekaj časa zadnji z jasnim pogledom v nebo. Že jutri bo postopno več oblačnosti, predvsem proti večeru pa se bodo pojavljale krajevne padavine. V noči na nedeljo bo sledila ohladitev, ki bo morda tudi v nižine prinesla nekaj snega.

Kot je povedal dežurni meteorolog z Arsa Jure Cedilnik, bo ohladitev, ki jo bo v noči s sobote na nedeljo prinesel prehod fronte, precejšnja, nekaj več snega bi lahko zapadlo na jugu države, Kočevskem, ali v višjeležečih predelih Gorenjske.

Ohladitev bo prinesla tudi nevarnost pozebe, a bo v prvih dneh še vetrovno. Če se bo veter umiril, bodo jutra hladnejša. To se bo morda zgodilo sredi prihodnjega tedna, a je takšna napoved še preuranjena.

Vremenska slika


Nad osrednjim Sredozemljem in Balkanom je šibko območje visokega zračnega tlaka. Vremenska fronta se od severa počasi pomika proti Alpam. Pred njo se nad našimi kraji ob šibkih vetrovih zadržuje topel in razmeroma suh zrak.


image
Snežinka na oknu nekdanjega pravljičnega vlaka iz Delovega fotografskega arhiva. Tudi tokat bomo morebitne snežinke, če se bodo v nedeljo spustile do nižin, opazovali skozi okna. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Danes še jasno


Današnje najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 22 stopinj Celzija. Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Zjutraj bo kakšna ploha v zahodnih krajih, predvsem proti večeru pa se bodo začele krajevne padavine pojavljati tudi drugod po Sloveniji.

Ponekod bo pihal veter zahodnih smeri, popoldne pa bo v Prekmurju in na Štajerskem začel pihati severovzhodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, najvišje dnevne od 13 do 19 stopinj Celzija.
 

Meja sneženja se bo ponekod spustila do nižin


V noči na nedeljo bodo občasno manjše padavine, meja sneženja se bo ponekod v notranjosti Slovenije spustila do nižin. Pihal bo severovzhodnik, na Primorskem zmerna do močna burja. V nedeljo čez dan bodo padavine ponehale. Občutno hladneje bo, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. V ponedeljek bo suho, vetrovno in mrzlo.

Velika nevarnost požarov v naravnem okolju


Za petek in soboto je po vsej Sloveniji razglašena velika nevarnost požarov v naravnem okolju.

Zaradi razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.