Danes izbirajo direktorja UKC

Pet kandidatov bo danes predstavilo program. Če ga bo svet UKC izbral, ga mora potrditi še vlada.

Objavljeno
21. oktober 2015 22.02
MI. Z., notranja politika
MI. Z., notranja politika

Ljubljana – Svet UKC Ljubljana bo danes izbiral novega generalnega direktorja največje zdravstvene ustanove v državi. Prijavilo se je sedem kandidatov, a je razpisna komisija ugotovila, da jih pogoje izpolnjuje pet, med njimi sedanji v. d. generalnega direktorja, doktor ekonomije Andrej Baričič (53 let), včasih direktor Gea Collegea, z delovnimi izkušnjami v tujini, in dr. Franci Demšar, fizik (55 let), nekoč minister za obrambo, tudi direktor javne agencije za raziskovalno dejavnost, ki je kot fizik raziskoval slikanje z magnetno resonanco, bil dve leti zaradi raziskav v ZDA in na tem področju sodeloval tudi z UKC. Imen drugih treh kandidatov nismo izvedeli.

Izbirni postopek se bo začel ob 16. uri. Vsak kandidat, ki izpolnjuje pogoje, bo imel tudi možnost ustno predstaviti svoj program. Generalnega direktorja – če ga bodo izbrali – mora potrditi (ali zavrniti) še vlada. Imenovan bo za štiri leta.

Če bo svet zavoda, v katerem ima večino vlada, danes izbral generalnega direktorja, bo tako končano več kot dveletno obdobje, ko je UKC vodil vršilec dolžnosti. Simona Vrhunca, ki je najprej vodil UKC redno, namreč za drugi mandat, vlada Alenke Bratušek ni obravnavala (torej niti potrdila niti zavrnila), vlada Mira Cerarja pa ga je zavrnila, a imenovala za v. d. direktorja. Negotovega položaja se je julija letos naveličal in odstopil. Na njegovo mesto je svet zavoda imenoval za v. d. Baričiča.

UKC toži ministrstvo

Na seji prejšnji teden je svet UKC začel tudi postopek razrešitve strokovnega direktorja UKC prof. dr. Sergeja Hojkerja, odstavil pa je tudi glavno sestro UKC Erno Kos Grabnar, oba zaradi objektivne odgovornosti, menda zaradi nepravilnosti pravilnikov v UKC, kar je odkril upravni nadzor ministrstva v zvezi z nevrološko kliniko. Ker postopek ni bil pravilno izveden, UKC toži ministrstvo, smo izvedeli.

Če svet danes ne bo imenoval direktorja, bo pa dokončal postopek odstavitve Hojkerja, bo UKC povsem obglavljen.