Šarec: Stranke v grobem dorekle kadrovski razrez bodoče vlade po strankah

Novi premier je potrdil, da so se načeloma dogovorili, kateri stranki pripada vodenje katerega ministrstva. Razreza še ni razkril, saj ga morajo po strankah še formalno potrditi.

Objavljeno
20. avgust 2018 07.17
Posodobljeno
20. avgust 2018 17.11
Pogajanja o razdelitvi resorjev so se začela že prejšnji teden, a dokončnega razreza še niso naredili. FOTO: Jože Suhadolnik
STA, P.V.
STA, P.V.
Predsednik LMŠ Marjan Šarec se je danes prvič po petkovi izvolitvi za predsednika vlade sestal z voditelji bodočih koalicijskih partneric. Kot eden prvih korakov k oblikovanju vlade je bila razdelitev ministrskih položajev. Tako kot doslej naj bi jih bilo v novi vladi 16.

Šarec je po današnjem srečanju s predsedniki strank bodoče vladne koalicije potrdil, da so načeloma določili kadrovski razrez bodoče vlade, torej kateri stranki pripada vodenje katerega ministrstva. Razreza še ni razkril, saj da ga morajo po strankah še formalno potrditi.

LMŠ naj bi po neuradnih informacijah pripadla ministrstvo za zdravje, ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za javno upravo in ministrstvo za finance.

SMC bi pripadlo ministrstvo za zunanje zadeve, ministrstvo za okolje in prostor, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Pravosodno, šolsko in kulturno ministrstvo naj bi dobila SD. Obrambnega in kmetijskega ministra bi po neuradnih informacijah prispeval v DeSUS, SAB pa ministra za infrastrukturo, kohezijo in Slovence v zamejstvu.
 

V vladi bodo predsedniki vseh koalicijih strank z izjemo Židana


image
Predsednik DS Dejan Židan naj bi postal predsednik državnega zbora. FOTO: Dokumentacija Dela


Imen ministrov partnerji uradno še niso razkrili, je pa že dlje časa jasno, da bodo v vladi predsedniki vseh petih koalicijskih strank z izjemo predsednika SD Dejana Židana, ki so ga sklenili predlagati za predsednika DZ. Predsednik SMC Miro Cerar naj bi bil novi zunanji minister, predsednik DeSUS Karl Erjavec naj bi vodil ministrstvo za obrambo, na čelu infrastrukturnega ministrstva pa naj bi bila predsednica SAB Alenka Bratušek.
 

Vraničar Ermanova še vedno na vrhu finančnega ministrstva?


Po neuradnih informacijah STA se je Šarec danes sestal z aktualno finančno ministrico Matejo Vraničar Erman, s katero sta govorila o vodenju finančnega ministrstva. Vraničar Ermanova, ki trenutno opravlja tekoče posle, ponudbe zaenkrat ni ne sprejela, ne zavrnila. Slišati pa je, da ima nekaj zadržkov glede javnofinančne vzdržnosti koalicijske pogodbe.

Vojmir Urlep, ki se ga je največkrat omenjalo kot novega finančnega ministra, pa bo, kot je pred dnevi napovedal Šarec, premierjeva desna roka in bo prevzel vlogo koordinatorja med posameznimi ministrstvi.

image
Vojmir Urlep. FOTO: Roman Šipić/Delo


Aktualna ministrica za obrambo, ki opravlja tekoče posle, Andreja Katič, naj bi sedaj prevzela krmilo ministrstva za pravosodje, nekdanji šolski minister Jernej Pikalo pa naj bi ponovno bdel nad izobraževalnim resorjem. Novi kulturni minister pa naj bi bil po neuradnih informacijah direktor ljubljanskega konservatorija za balet in glasbo Dejan Prešiček.

image
Peterica koalicijskih strank je sklenila tudi sporazum o sodelovanju z Levico. Ta ima v DZ devetčlansko poslansko skupino, v igri pa ostaja možnost, da bi Levica v vladi sodelovala z državnimi sekretarji.  FOTO: Voranc Vogel


Peterica koalicijskih strank je sklenila tudi sporazum o sodelovanju z Levico. Ta ima v DZ devetčlansko poslansko skupino, v igri pa ostaja možnost, da bi Levica v vladi sodelovala z državnimi sekretarji.

Načrtovan naj bi bil tudi delovni posvet pri predsedniku DZ Mateju Toninu o oblikovanju delovnih teles državnega zbora. V koalicijskih vrstah so se opravičili, zato naj bi se sestali v torek.