Decembra smo vsako leto bolj zapravljivi

V prednovoletnem času se najbolj poveča prodaja elektronskih in gospodinjskih naprav, kozmetike, oblačil in živil. Vedno pogosteje pa ljudje praznične nakupe opravijo po internetu.
Fotografija: FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images

Vstopili smo v zadnji mesec letošnjega leta, ki pa je tudi najbolj potrošniško usmerjen mesec v letu. Praznično vzdušje in posledično povečano nakupovanje pa se ne začneta v dnevih pred božičem, ampak za mnoge že v začetku meseca. Ljudje v tem času najpogosteje kupujejo predmete za okraševanje, čestitke, darila za prijatelje in družinske člane. Zaradi vsega tega so gneče v trgovinah decembra precej večje kot druge mesece.



Prodaja v decembru 2017 je bila za 5,1 odstotka višja kot v decembru 2016 in za 7,4 odstotka višja kot v decembru 2015, je na svoji spletni strani objavil Statistični urad RS.

V tem času se najbolj poveča prodaja elektronskih in gospodinjskih naprav, kozmetike, oblačil in živil. Čedalje pogosteje pa ljudje praznične nakupe opravijo kar po spletu. V decembru 2017 je bila prodaja elektronskih in gospodinjskih naprav za 51,9 odstotka višja od povprečne mesečne prodaje v tem letu, živil za 16,6 odstotka, kozmetike in medicinskih izdelkov za 14,7 odstotka, oblačil in obutve pa za 11,3 odstotka višja od povprečja preostalih mesecev.

FOTO: Getty Images
FOTO: Getty Images

 
Tudi rast decembrske prodaje na letni ravni kaže, da vsako leto decembra porabimo več denarja. V trgovinah na drobno je bila prodaja v decembru 2017 za 5,1 odstotka višja kot decembra 2016. Najbolj se je povečala prodaja elektronskih in gospodinjskih naprav, in sicer za 18 odstotkov.


 
Kljub temu da smo decembra precej bolj zapravljivi kot druge mesece v letu, pa smo v primerjavi z drugimi evropskimi državami pri prazničnih nakupih vseeno bolj preudarni. Decembrska prodaja glede na povprečno letno prodajo neživil je najvišja v Veliki Britaniji (višja za 37,7 odstotka), sledita ji Češka (37,6 odstotka) in Ciper (34 odstotkov). Slovenija je pri dnu lestvice (11,6 odstotka), tik pred Hrvaško. Pri prodaji živil je na prvem mestu Luksemburg (za 28,7 odstotka višja kot druge mesece), Slovenija pa je s 16,6 odstotka višjo decembrsko prodajo uvrščena na 15. mesto. 
 

Povečan poštni promet ob koncu leta


Pošta Slovenije se ob koncu leta srečuje s povečanim prometom. V zadnjih letih opažajo predvsem porast paketnih pošiljk zaradi spletnih nakupov, še vedno pa je v tem času višji tudi promet s pisemskimi pošiljkami.

Lanskega decembra je bilo v notranjem prometu prenesenih 14 odstotkov več naslovljenih pisemskih pošiljk v primerjavi z ostalimi meseci v letu, v mednarodnem prometu pa je bilo teh pošiljk za približno 50 odstotkov več.

Pošta Slovenije uporabnikom poštnih storitev svetuje pravočasno naročilo izdelkov v spletnih trgovinah in priporoča pravočasno oddajo pisemskih pošiljk v predprazničnem času, da bodo voščila in paketi še pred prazniki prispeli do naslovnikov in da darila ne bodo zamujala.

Preberite še:

Komentarji: