Zaostrovanje se stopnjuje, predsednika hladita strasti

Predsednik parlamenta pozval k državotvornosti, predsednik republike sklicuje svet za nacionalno varnost.
Fotografija: Hoteli so diskreditirati mene in Knovs, je prepričan predsednik Knovsa Matej Tonin. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Hoteli so diskreditirati mene in Knovs, je prepričan predsednik Knovsa Matej Tonin. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – »To bodo presodili pristojni organi, ni na meni, da sodim,« je predsednik vlade Marjan Šarec odgovoril o domnevni izdaji tajnih podatkov, ko je Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) objavila javni del poročila o obveščevalni in protiobveščevalni dejavnosti, povezani z dogodki med Slovenijo in Hrvaško med postopkom pred arbitražnim razsodiščem v Haagu. Sova je zaradi poročila Knovsa naznanila sum kaznivega dejanja, po navedbah premiera naj bi bilo v njem kar nekaj skrb zbujajočih zadev, a o podrobnostih ne more govoriti, ker so tajne.

Sova podrobnejših pojasnil in komentarjev zaradi interesa preiskave ni želela posredovati. Predsednik Knovsa Matej Tonin pa je navedel, da je javni del poročila »stavek za stavkom« preveril vsaj petdesetkrat, vendar sam morebitne napake, kjer bi razkrili tajni podatek, ne najde. »Če bi Sova ugotovila, da so razkrili tajne podatke, bi nas o tem morala nemudoma obvestiti, ne pa, da so čakali tedne,« še odgovarja Tonin, ki molk Sove pripisuje čakanju na pravi čas za napad. Pojavilo se je tudi več pomislekov, ali bi tuje obveščevalno-varnostne službe lahko dešifrirale počrnjeni del poročila Knovsa o arbitraži, ki vsebuje tudi podatke o delu Sove, a je Tonin pomisleke zavrnil, češ da niso objavili datoteke, kjer je bilo besedilo strojno počrnjeno, ampak le preslikani dokument.



Predsednik republike je pozval k sklicu seje sveta za nacionalno varnost. FOTO: Leon Vidic/Delo
Predsednik republike je pozval k sklicu seje sveta za nacionalno varnost. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ker se je v nasprotju s prvimi informacijami, da je ovaden predsednik Knovsa, izkazalo, da se Sovina prijava suma razkritja tajnih podatkov ne nanaša na določeno osebo, pa je Tonin obtožil državnega sekretarja v kabinetu premiera in nekdanjega direktorja Sove Damirja Črnčeca, da je Sovo zlorabil za lansiranje lažne novice. Cilj naj bi bila diskreditacija njega in Knovsa. »Oslabljeni Knovs je v interesu Marjana Šarca, vendar nevarnost za demokracijo,« je poudaril in opozoril na decembrska zaslišanja na Knovsu zaradi zlorab in klientelističnega zaposlovanja – domnevno tudi Šarčeve znanke – na Sovi.
 

»Predlog vreden razmisleka«


Predsednik državnega zbora pa je pozval k državotvornosti. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Predsednik državnega zbora pa je pozval k državotvornosti. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Zaradi skrb vzbujajočega zaostrovanja odnosa med Sovo in Knovsom je predsednik državnega zbora Dejan Židan pozval k državotvornosti, predsednik republike Borut Pahor pa predsednika vlade Marjana Šarca, naj skliče sejo sveta za nacionalno varnost v razširjeni zasedbi, kamor naj povabi tudi predsednika Knovsa in predsednika državnega zbora. »Že iz spoštovanja do institucije predsednika republike je predlog vreden premisleka,« odgovarja Šarec, ki dodaja, da se bo odločal po premisleku. Ne »on ne Sova« pa v ničemer niso spodbujali konfliktov, je še izpostavil, zato naj bi bile do neke mere navedbe Mateja Tonina žaljive in »popolnoma deplasirane«.

Preostali člani Knovsa – javni del poročila so podprli štirje opozicijski poslanci – so bili v svojih odgovorih bolj zadržani. Poslanka SMC in članica Knovsa Monika Gregorčič je obsodila javno komentiranje vsega, kar se dogaja za zaprtimi vrati komisije. Na vprašanje, ali je poročilo napisano tako, da so ga lahko Hrvati uporabili za lastne interese, pa odgovarja, da po njeni oceni »ni bilo v poročilu nič spornega, kar bi ogrozilo interese naše države«.

Poslanec SNS in član Knovsa Zmago Jelinčič pa je poudaril, da ovadbe še ni videl, a meni, da se obveščevalnega dela ne sme razkrivati, »iz takšnih poročil pa se da razbrati način delovanja obveščevalne službe«.

Zvone Černač, prav tako član Knovsa in poslanec SDS, pa je čivknil, da so za preusmeritev pozornosti z zaposlitve ene hostese pripravljeni uničiti državo. »Poslanec za svoje delo v državnem zboru sploh ne sme biti ovaden. Modeli ne poznajo niti ustave,« pa je zapisal prvak SDS Janez Janša.

Preberite še:

Komentarji: