Delodajalci in sindikati enotno proti samovolji vlade in Levice

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zaustavila socialni dialog
Fotografija: »Imamo dovolj. Nočemo biti samo opazovalec in delovati pod neko krinko socialnega dialoga,« je jezen generalni sekretar Združženja delodajalcev Slovenije Jožže Smole. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Odpri galerijo
»Imamo dovolj. Nočemo biti samo opazovalec in delovati pod neko krinko socialnega dialoga,« je jezen generalni sekretar Združženja delodajalcev Slovenije Jožže Smole. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo

Delodajalci in sindikati menda do nadaljnjega ne bodo sodelovali v socialnem dialogu, saj se ne strinjajo, da se predloge zakonov v DZ vlaga mimo ekonomsko-socialnega sveta. Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič je odstopila z mesta predsednice ekonomsko-socialnega sveta.

Povod za odhod delodajalcev in sindikatov iz današnje seje ESS je predlog Levice o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki je bil ta teden vložen v parlamentarno proceduro. Predlog je bil vložen v parlamentarno proceduro brez ustrezne javne obravnave in brez ustrezne analize učinkov.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole je po seji ESS za STA poudaril, da je bil socialni dialog v času te vlade »popolnoma izigran« in da je ESS postal »farsa«, saj socialni partnerji obravnavajo le še obrobne zadeve, medtem ko pri odločilnih zakonih nimajo nobene besede več. Vsi predlogi romajo v parlamentarni postopek brez obravnave na ESS, je poudaril.

Smole je pri tem opozoril, da zadnja poteza Levice ni edini primer ignoriranja socialnega dialoga, ki poteka v ESS. Vlada je brez ustrezne obravnave na ESS sprejela novelo zakona o minimalni plači, novelo zakona o uravnoteženju javnih financ (v delu, ki se nanaša na študentsko delo), dopolnitev zakona o delovnih razmerjih (ki uvaja dela prost dan za starše prvošolcev).

Vsem omenjenim zakonom oziroma zakonskim predlogom je sicer skupno, da jih je v parlamentarni postopek poslala Levica. Smole opozarja, da kljub pomembnosti teh zakonov niso dobili nobenega gradiva, analiz, izračunov, na podlagi katerih bi lahko razpravljali, kaj šele o njih odločali.

Da se v DZ vlaga zakonodaja, ki ni predmet usklajevanj na ESS, moti tudi predstavnike sindikalnih organizacij, zato so se pridružili delodajalcem, je za STA povedala Jerkičeva in dodala, da je odstopila kot predsednica ESS. Mandat bi se ji sicer iztekel konec oktobra.

Preberite še:

Komentarji: