Delova novinarka nominirana za evropsko novinarsko nagrado

Dr. Sonja Merljak Zdovc je ena izmed nominirank za evropsko novinarsko nagrado za raznolikost.

Objavljeno
26. avgust 2016 12.07
Nedelo
Vida Verdev
Vida Verdev

17. oktobra bo v Dublinu potekala podelitev evropskih novinarskih nagrad za raznolikost. Za letošnje nagrade se potegujejo novinarji, ki širijo ozaveščenost o diskriminaciji v Evropski uniji. Med nominiranci je tudi Delova novinarka dr. Sonja Merljak Zdovc, in sicer za članek Nestrpni do nestrpnosti, strpni do potreb priseljencev.

Ob nominaciji je dejala: »To je prijetno in nepričakovano presenečenje, toliko bolj, ker si mislim, da je bilo verjetno na izbiro veliko dobrih člankov o raznolikosti glede na razmere, v katerih smo se znašli v zadnjem letu.«

Nagrado bo prejel novinar, ki promovira družbeno sprejemanje, ki s svojim pisanjem preprečuje diskriminacijo zaradi vere in prepričanja, ki briše napačne družbene predstave o verskih manjšinah ter spodbuja strpnost in družbeno sprejetost verskih skupin, ki so deležne diskriminacije v medijih; prav tako je pomembno, da poskuša novinar v zgodbah o uspešni družbeni integraciji verske manjšine prikazati v čim boljši luči.

Letošnja nagrada je odgovor vsakoletnemu simpoziju o temeljnih pravicah, kjer si prizadevajo za čim manj nastrojenosti proti muslimanom, prav tako pa želijo povečati družbeno tolerantnost do drugačnih.

Prispevke novinarjev bodo ocenjevali po različnih kriterijih. Prispevek mora biti podkrepljen z zanesljivimi viri in raziskovanji, napisan mora biti primerno za širše občinstvo, tema in način pripovedovanja pa morata biti edinstvena.