Delova osebnost leta je Anita Ogulin

Ogulinova: Kljub vsakodnevnim srečanjem s težkimi stvarmi ni vse slabo. Odkrivati moramo dobro in ga nadgrajevati.

Objavljeno
02. januar 2014 12.00
Anita Ogulin. V Ljubljani.10.12.2013
Tanja Jaklič, V. U., kultura
Tanja Jaklič, V. U., kultura

Danes je časnik Delo razglasil Delovo osebnost leta 2013. Po mnenju naših bralcev je lansko leto najbolj zaznamovala Anita Ogulin, sekretarka na Zvezi prijateljev mladine.

Dogodek smo spremljali v živo, zato so dogodki kronološko popisani od spodaj navzgor.

12.42 - Slovesnost je tako končana, ljudje so se zgrnili okoli Ogulinove, sprejema čestitke, zahvale za svoje večdesetletno delo z otroki.

12.39 - Bralci so med deseterico predlogov uredništva izbrali Anito Ogulin, je sporočila odgovorna urednica Dela. Velik aplavz se je razlegel med stenami muzejskega atrija, Ogulinova pa je množico nagovorila z iskreno zahvalo, čestitkami vsem nominirancem in takojšnjim poudarkom, da priznanje deli s svojimi sodelavci.

»Z vsemi tistimi, ki ste z ljudmi, ki ne zmorejo življenja sami. Zato apel državi, pomagajte takoj!«

V pogovornem kotičku odra je Vesna Milek spomnila na zgodnje začetke pomagati drugim, ki jih je Ogulinova spoznala v družini slepega očeta. Ogulinova poudarja, da kljub vsakodnevnim srečanjem s težkimi stvarmi ni vse slabo, da moramo odkrivati dobro in ga nadgrajevati.

Bodite dobri starši svojim otrokom, učite jih z zgledi in ne besedami, je pozvala Ogulinova. Kaj se je zgodilo z duhom časa, vrednotami v Sloveniji? »Ko umanjka zaupanje, notranja moč ... to me skrbi. Ljudem je treba vrniti moč, ki je v njih samih. Pomagati vstati!« je pozvala lavreatka in spomnila na nekaj političnih imen med občinstvom.

»Ta družba ne potrebuje besed ampak dejanja. Vi ste dolžni in plačani to storiti!«

12.25 - Kaj prinese novo leto, kaj poreče horoskop, poje Mavričeva v rahlo otožnem tonu ... »Vsako novo leto me spominja na začetek ... zaobljube in zakletve, vreme, ikone, kralji sezone ... In da vsi trije dobri možje razen dizajna še kaj prinesejo.«

12.18 - Odgovorna urednica Dela Mateja Babič Stermecki je poudarila, da deseterica Delovih finalistov predstavlja tiste vrednote, ki bodo vedno ostale na vrhu hierarhije vrednost. Dogajanje se bliža razglasitvi. Še prej sledi videozgodba o Delovi deseterici.

12.10 - Program v atriju vodi novinarka Dela Vesna Milek, ki je na začetku povedala, da imamo v naši domovini dva svetova; prvi je črnogled, drugi poln iskric. »Danes je njihov dan.«

Na odru igra pianist Jaka Pucihar, ob njem pevka Vita Mavrič s šansonom Bertholda Brechta, v katerem se lahko tudi danes prepoznamo.

12.01 - V atriju Mestnega muzeja so se na prireditvi za Delovo osebnost leta 2013 zbrali številni finalisti, (tudi) iz preteklih let, in drugi znani Slovenci. Med kandidati za letošnjo Delo osebnost so tu Marinka Vovk, Dušan Olaj, Matevž Krivic, prišla je tudi lanska zmagovalka Ana Lukner pa zdravnica Mojca Senčar, podjetnik Janez Škrabec, predsednik SD Igor Lukšič, režiser Dušan Jovanović, Bernarda Jeklin, mnogi še prihajajo.

***

Časnik Delo tudi letošnje leto začenja z osebnostjo, ki ste jo med predlogi uredništva izbrali bralci. Kandidati za letošnjo osebnost leta so: Rok Biček s svojim prvencem Razredni sovražnik in košarkar Goran Dragić, ki je s soigralci dvignil Slovenijo, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič, Matevž Krivic, ki se od trenutka, ko je končal funkcijo ustavnega sodnika, ukvarja z izbrisanimi, Tina Maze in Marko Mikuž.

Med našimi finalisti je tudi gasilec Andrej Mrak, ki tvega svoje življenje, da rešuje druge, pa Anita Ogulin, zaščitnica otrok, sekretarka na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana - Moste, podjetnik Dušan Olaj, ki izdeluje balone za pokrivanje velikih površin v izjemnih klimatskih pogojih, ekologinja Marinka Vovk, začetnica socialnega podjetništva na področju ponovne uporabe že zavrženih predmetov.