Delovno sodišče spet razsodilo v prid Gabrovcu

Tudi v ponovljenem sojenju so ugotovili, da je bila direktorica celjske bolnišnice Margareta Guček Zakošek imenovana nezakonito.
Fotografija: Branko Gabrovec: »Taka sodba je osebno zadoščenje. Če se bodo pritožili, pričakujem potrditev sodbe.« FOTO: Špela Kuralt/Delo
Odpri galerijo
Branko Gabrovec: »Taka sodba je osebno zadoščenje. Če se bodo pritožili, pričakujem potrditev sodbe.« FOTO: Špela Kuralt/Delo

Celje – Delovno sodišče v Celju je v ponovljenem sojenju odločilo, da je Branko Gabrovec, kandidat za direktorja Splošne bolnišnice Celje (SBC), izpolnjeval razpisne pogoje. Razpisna komisija s predsednico Barbaro Tiselj ga je tako neupravičeno izločila iz razpisa, imenovanje Margarete Guček Zakošek za direktorico SBC pa je zato nezakonito. V bolnišnici sodbo še preučujejo.

Da je bil sklep o imenovanju Guček Zakoškove februarja 2018 nezakonit, je celjsko delovno sodišče enkrat že odločilo. Ker pa takrat ni obrazložilo, ali je Gabrovec dejansko izpolnjeval razpisne pogoje, je višje delovno in socialno sodišče sodbo razveljavilo. Zdaj je sodišče dodatno pojasnilo, da so bile vodstvene delovne izkušnje tudi tiste, ki jih je Gabrovec imel pri delu v karate klubu in zvezi klubov.



Iz SBC so sporočili le, da sodbo še preučujejo in da bodo z njo seznanili člane sveta zavoda. V svetu zavoda še vedno sedi tudi Tisljeva, ki je ves čas zatrjevala, da Gabrovec pogojev ne izpolnjuje. Da bi to dokazala, se je obrnila tudi na ministrstvo, vendar takratni uslužbenki ministrstva Mojci Ramšak Pešec ni poslala vseh Gabrovčevih dokazil, kot je pokazal postopek na delovnem sodišču.

Gabrovec je tako sodbo, ki še ni pravnomočna, pričakoval. Če bo sodba obveljala, bo treba takoj imenovati vršilca dolžnosti direktorja bolnišnice, svet zavoda pa bo moral ponovno glasovati o kandidatih. Glede tega Gabrovec opozarja, da so nekateri člani sveta zavoda še vedno isti, vključno s Tisljevo: »O tem ne more odločati tisti, ki je nezakonito stanje povzročil. Dolžnost ustanovitelja, v tem primeru ministrstva je, da poseže vmes. Članica razpisne komisije je ponaredila dokument, pa še vedno sedi v svetu zavoda.« Ali sploh še želi voditi SBC, ne ve.


Ministrstvo: Člani sveta zavoda so samostojni


Z ministrstva za zdravje so sporočili, da so člani sveta zavoda pri svojem delu samostojni in neodvisni: »Vendar, ko bo odločitev delovnega sodišča pravnomočna, bodo po zakonu oziroma skladno z odločitvijo sodišča morali o imenovanju direktorja odločati ponovno.« Dodali so, da bodo člani sveta zavoda pri imenovanju najbrž upoštevali tudi dosedanje delo direktorice: »Kot poroča sanacijski odbor, je celjska bolnišnica glede na poslovanje med kritičnimi bolnišnicami, saj povečuje zapadle obveznosti za več kot dva milijona evrov glede na leto 2018.«
 
Del dodatnih obveznosti je bolnišnici sicer naložila prav država z zahtevo po vračilu dela interventnih sredstev. Celjska bolnišnica mora samo iz tega naslova vrniti dobrih 900.000 evrov.

Preberite še:

Komentarji: