Đenio Zadković: Konec stare politike v Piranu!

Pred vrati je kadrovska prenova v Piranu, saj bo župan z dialogom in kadri poskušal doseči napredek v turizmu. SD-ju je zaprl vrata, v koalicijo pa spustil Popovičeve in SDS.
Fotografija: Đenio Zadković se z nelahkim srcem seli iz uspešnega poslovnega prostora na županski stolček. FOTO: Boris Šuligoj
Odpri galerijo
Đenio Zadković se z nelahkim srcem seli iz uspešnega poslovnega prostora na županski stolček. FOTO: Boris Šuligoj

Piran - Med največjimi presenečenji  volitev je Đenio Zadković, ki danes v Piranu prevzema županske posle od predhodnika Petra Bossmana. Kot popoln začetnik je zmagal s prepričljivimi 61, 3- odstotnim deležem pred prekaljenim politikom Tomažem Gantarjem, a so se volivci uprli slabostim in napakam dosedanje politike. Na kakšen način bo novemu županu, dosedanjemu trgovcu in imetniku fotolaboratorija, uspelo uresničiti številne obljube iz kampanje, ki razglašajo povsem drugačno delovanje v zelo zahtevni, z močnimi interesi prestreljeni občini.
 

Danes prevzemate posle od Petra Bossmana, prihodnji teden je ustanovna seja občinskega sveta. Boste uspeli izpolniti številne obljube v zgolj 4 letih?


Občina doselej ni delovala gospodarno in za dobrobit vseh. To je pripomoglo, da smo dobili volitve. Najprej bomo naročili revizijo dosedanjega poslovanja občine. Predvidevam, da prevzemamo precejšnjo »luknjo«, zato bi že na začetku imel  rad čiste račune.
 

Druga naloga?


Sestaviti koalicijo, ki bo »pila vodo«. V občinskem svetu nas bo osem iz stranke GZOP, dva člana bosta dodala predstavnika Popovičeve Slovenije za vedno in Koper je naš, član koalicije bo tudi Vojko Jevševar iz stranke SDS, računamo pa še na podporo 3 članov italijanske narodnosti, kar bi moralo zadoščati za prevlado v 25-članskem svetu. Brez pripadnikov narodnosti bi bili razdeljeni  11 proti 11. Sam se nagibam k širši koaliciji, zato smo se že učinkovito pogovarjali z Robertom Fakinom iz Gantarjevega Našega kraja, ki je izrazil pripravljenost sodelovati in podpirati skupne projekte.
 

Boste naredili velike kadrovske spremembe?


Njaprej bi se rad seznanil z ljudmi v občinski upravi, se z njimi pogovoril in pretehtal njihovo delo. Nisem za radikalne posege. Želim ukrepati človeško in blago, nikakor ne kot samodržec.
 

V Javnem podjetju Okolje, Turističnem združenju Portorož, v drugih zavodih?


Kolikor vem, je sam direktor Okolja Alen Radojkovič po naših informacijah ponudil odstop. Na vrhu Turističenga združenja Portorož, mora biti močna, karizmatična osebnost, nekdo, ki lahko udari po mizi in ljudem odpre oči. Z vsem spoštovanjem do Igorja Novela, mislim, da bi morali  najti močno osebo, ki je še ne morem razkriti.
 

Kaj pa drugi zavodi?


Z vsemi bi se rad pogovoril in našel rešitev za boljše sodelovanje. Direktorica Avditorija Dragica Petrovič je potožila, da ni imela prave podpore s strani občinske uprave, v meni  pa vidi nekoga, ki bi tudi na področju kulture bolj pomagal.
 

Kdo so vaši najtesnejši strokovni sodelavci?


Moj svetovalec, predvsem na področju odnosov z janostmi, je Bruno Kuzmin, na področju financ in davkov je davčna svetovalka Špela Povše, na področju političnega in turističnega dela Andrej Babnik, na področju gospodarstva in projektov Domen Legat, na pravnem področju pa pravnik Bojan Starčič. Je še nekaj drugih, ki jih ne želim izpostavljati.
 

Kaj je glavna ovira, da portoroški turizem vsem dobrim rezultatom in primatom  navkljub ne dosega tisto, kar bi domačini radi?


Mislim, da občina ne premore prave turistične strategije, s katero bi določili, kaj bomo kot destinacija. Skušali bomo  ugotoviti, s čim bomo popravili turistično ponudbo. Neizkoriščena priložnost je kultura in kulturna ter naravna dediščina. Najpomembnejši  ključ do rešitev so parkirišča in promet, zaradi katerega se kopičijo problemi. To bo prednostna naloga. Ko bomo tega rešili, se bo vse ostalo lažje razpletalo.
 

V kampanji ste opozarjali na lastnike največjih hotelskih in drugih podjetij, ki gledajo le na svoje interese in ne vlagajo dovolj v kraj. Kako jih boste pregovorili v dialog?


S prepričevanjem in mediatorstvom bomo skušali Portorož razviti, da bo res posloval vse leto. Kongresni turizem ni dovolj. Morda mu bomo dodali športni turizem in še kaj. Razmišljamo o povsem novih konceptih ponudbe. Ne bi šli v radikalne ukrepe in velikih lastnikov ne bomo silili ter postavljali pred dejstva. Prepričati jih moramo, da moramo delovati skupaj. Če bo vsak vlekel na svojo stran, bo tudi zanje slabše. Upam, da bodo ti gospodje to razumeli. Zato mora biti na vrhu Turističnega združenja dovolj močna osebnost.
 

Vaši član so zahtevali še en referendum o prostorskih načrtih. Kako bo z njim?


Zdaj ni čas za referendum. Poudarili smo, da moramo ustaviti konje in delati v skupnem interesu.
 

Kaj pa parcele, ki jih je želel najeti podjetnik Vejsil Hot sredi Portoroža?


Nobenega atentata na nikogar ne bomo izvajali. Objavili bomo razpis in oddajo parcel bomo speljali po transparentnih, zakonitih postopkih. Tudi pri izbiri kadrov hočemo delovati transparentno. Če bo treba, bomo postavili vršilce dolžnosti, ampak potem šli strogo na razpise. Ne bomo delili funkcij po partijski liniji.
 

Glede na to, da sta dve Popovičevi stranki v koaliciji z vami in sta tesno povezani z lastniki poslovnih lokalov v središču Portoroža (Grafist). Jim boste omogočili  nadzidavo teh lokalov?


O tem smo se precej pogovarjali. Projekte, ki so dobri, bomo pretehtali in če bodo v redu, bodo dobrodošli Nisem seznanjen s tem, da bi bil še zmeraj aktualen načrt za nadzidavo pritličnih lokalov v prvi liniji ob morju Če bi se to naredilo, bi naredili neko prepreko pogledu na morje. Najti bi morali urbanistično rešitev, ki bo primerna za hotele in lastnike lokalov ob morju.


Podpirate Popovičevo politiko?



Nikoli. S Popovičem sem v primernem odnosu. So pa v našo koalicijo vpeti Popovičevi  podporniki (kadri kot sta Darij Novinec in Tina Komel). Z vsemi ohranjam prijateljski odnos, nikakor pa ne ustvarjam vezi, s katerimi bi favorizirali posameznikove interese. To ne gre več tako. Takih interesov ne bomo dovolili. Čeprav vem, da bodo pritiski.
 

Kako boste rešili Jernejev kanal?


Zdaj se je vmešalo ministrstvo z ministrom Juretom Lebnom. Takšne rešitve imajo negativen megalomanski predznak in pridih TEŠ 6 ali drugega tira. Obstajajo lepše in elegantnejše rešitve mladih arhitektov. Ko jih bomo razkrili, bo to prava revolucija.
 

Se strinjate z odhodom Internautice iz Portoroža?


Ne. To je katastrofa za naš kraj Narediit mormao vse, da se paradni konj vrne nazaj. Ne moremo ga kar tako seliti drugam.
 

Kaj pa vaše stališče do golfa?


 Na začetku nisem imel nič proti. Med ljudmi pa sem ugotovil, da je kar velik konflikt interesov. Če ljudem vsilimo golf, bo spet upor. Čeprav bi takšen golf dvignil raven ponudbe. Radi bi opravili še eno raziskavo, da bi preverili stališče ljudi.
 

Kako lahko župan pomaga ribičem, ki so pred propadom?


Ribiči so naša identiteta. Odnosi med državama so marsikomu zagrnili življenje. Potrudil se bom pomagati vzpostavit prijateljski odnos z županom Umaga in drugih istrskih občin. V lokalnih skupnostih imamo prednost, ker smo se domačini vedno razumeli. In ne smemo podleči ščuvanju iz drugih delov države. Zato sem že dal signal umaškemu županu, da bi se rad sestal z njim, da bi videla, kaj lahko narediva.
 

Ali držijo govorice, da imate dva člana v vrhu vaše stranke GZOP, ki naj bi imela hudo kriminalno preteklost?


Ne drži. Eden je občinski svetnik (Kristijna Cerovac), ki je bil sodelavec Rajka Hrvatiča in je pred leti bila proti njemu vložena obtožnica, da je bil vpleten v napad na človeka, vendar ga je sodišče povsem razbremenilo te obtožbe. Kakšno preteklost imajo drugi posamezni simpatizerji stranke, pa ne more biti stvar nas, ki smo zastavili drugačno delo v občini Piran.

Preberite še:

Komentarji: