Deset filmskih dni v Kekčevi deželi

Mednarodni festival: Projekcije na devetih lokacijah – Ustvarjalci dobro sprejeti
Fotografija: Jutri se bo v Kranjski Gori začel tretji mednarodni filmski festival, ki gradi predvsem na preprostosti in domačnosti, spodbujanju domače filmske ustvarjalnosti in širjenju filmske kulture med mladimi. Foto Natalija Gajić
Odpri galerijo
Jutri se bo v Kranjski Gori začel tretji mednarodni filmski festival, ki gradi predvsem na preprostosti in domačnosti, spodbujanju domače filmske ustvarjalnosti in širjenju filmske kulture med mladimi. Foto Natalija Gajić

Kranjska Gora – S projekcijo norveškega družinskega filma Fergi: Zabava na podeželju se bo pod smučiščem Kekec jutri zvečer začel tretji mednarodni filmski festival v Kranjski Gori. Z njim organizatorji dopolnjujejo prevladujočo športnorekreacijsko ponudbo turističnega središča, pri čemer je poudarek festivala na izobraževanju mladih filmarjev.

Organizatorji desetdnevnega festivala, ki ga pripravljajo tretje leto zapored, so v Kranjski Gori in okolici našli privlačne lokacije za filmske projekcije, delavnice in druge spremljajoče dogodke. Programski direktor festivala Miha Mohorič pravi, da so festival dobro sprejeli tudi lokalno turistično gospodarstvo, občina in slovensko občinstvo ter turisti. Kot je dejal, si želijo s festivalom oživiti tudi lokalno filmsko tradicijo, saj je bil leta 1951 v Kranjski Gori posnet prvi slovenski mladinski celovečerec Kekec, ki je bil na beneškem festivalu leta 1952 nagrajen z zlatim levom.

Filme bodo ob večerih predvajali na devetih različnih lokacijah (ob jezeru Jasna, Planica, središče Kranjske Gore ...), šest igranih in šest dokumentiranih filmov, ki sodelujejo v tekmovalnem programu, pa bodo prikazali v Ljudskem domu v Kranjski Gori. Razpršenost lokacij je velik organizacijski zalogaj, priznava Mohorič, ki pravi, da vse delo prostovoljsko opravi dobra ekipa entuziastov s podporo domačinov.

»Želimo ohraniti preprostost in domačnost brez rdečih preprog,« poudarja Mohorič, ki pravi, da s festivalom podpirajo slovensko filmsko ustvarjalnost, dokumentarne in družbeno angažirane filme ter omogočajo vzpostavljanje povezav domačih ustvarjalcev s tujimi. Hkrati dajejo velik poudarek širjenju filmske kulture med mladimi, ki so jim namenjeni prvi trije dnevi festivala.

Filmski festival je osvojil občinstvo in nekateri obiskovalci svoj dopust v Kranjski Gori že prilagodijo datumu festivala, ki poteka v čudoviti naravni kulisi in še zlasti Jasne, je zadovoljna Klavdija Gomboc iz TD Kranjska Gora.

Komentarji: