Desus in Zdus ne moreta drug brez drugega

Odslej se bodo srečevali enkrat mesečno. Društvo upokojencev se bo v prihodnjih tednih sestalo tudi z drugimi političnimi strankami.
Fotografija: Janez Suššnik, predsednik Zdusa, se v iskanju 46 glasov najprej obrača k Desusu. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Odpri galerijo
Janez Suššnik, predsednik Zdusa, se v iskanju 46 glasov najprej obrača k Desusu. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo

Ljubljana – Na sedež Zveze društev upokojencev upokojencev Slovenije (Zdus) so danes povabili vrh stranke Desus, da bi spregovorili o problematiki najstarejših in o ukrepih za izboljšanje njihovega gmotnega položaja. Dogovorili so se, da bodo poglobili sodelavnje ter se srečevali prek poslanske skupine stranke, hkrati bodo omogočili, da bo predstavnik Zdusa sodeloval v strankinem programsko-strateškem svetu.

Erjavec je ogorčen nad napovedanimi podražitvami v domovih za ostarele. FOTO: Leon Vidic/Delo
Erjavec je ogorčen nad napovedanimi podražitvami v domovih za ostarele. FOTO: Leon Vidic/Delo
Preverjali bodo predvsem, kaj je treba uresničiti iz koalicijske pogodbe. Med drugim gre za vprašanje vdovskih pokojnin, dvojnega statusa upokojencev, višine odmernega odstotka pokojninske osnove in vzpostavitve demografskega sklada. Zadnji je zelo pomemben za obe organizaciji, saj zastopata generacije, ki so premoženje, ki se bo stekalo vanj, ustvarjale, je dejal prvak Desusa Karl Erjavec.  

»Sodelovanje med civilno družbo in stranko je pri vprašanju starejših nujno potrebno. V državnem zboru in na vladi je včasih zelo težko sprejeti neke odločitve, zlasti, ko gre za tiste, ki imajo finančne posledice. Bi pa te posledice lahko bistveno izboljšale njihov materialni položaj,« je poudaril. 



Ali gre pri napovedanem sodelovanju te največje civilnodružbene organizacije s stranko za odmik od Stranke Alenke Bratušek in ponovno vračanje k Desusu, prvi mož Zdusa Janez Sušnik ni komentiral. Dejal je, le, da bodo preučili, koliko se da storiti za izboljšanje gmotnega položaja upokojencev, od zdravstvenega varstva do dolgotrajne oskrbe. 

»Zdus, kot tudi cela družba, brez politike ne more. S politiko se mora usklajevati, ker včasih potrebuje tudi 46 glasov. Zato je Desus kot stranka, ki je iz tega nastala, poklicana, da zadeve usklajuje z nami,« je ocenil Sušnik. Posluh pričakuje tudi od drugih strank, saj morajo večino zakonov spraviti skozi parlamentarno sito spraviti že na začetku mandata.

Komentarji: