Desus: končni spopad in posledice

Kako bo izvolitev Karla Erjavca ali Aleksandre Pivec vplivala na stabilnost koalicije Marjana Šarca.
Fotografija: Če bo Erjavec obstal, bo predsedniku vlade Marjanu Šarcu gotovo izstavil račin. Kako visok, ve samo on. Če predsedniško bitko izgubi, je možna njegova politična upokojitev. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Če bo Erjavec obstal, bo predsedniku vlade Marjanu Šarcu gotovo izstavil račin. Kako visok, ve samo on. Če predsedniško bitko izgubi, je možna njegova politična upokojitev. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Šlo bo na tesno, ocenjujejo sogovorniki iz Desusa. Kdo bo vodil stranko v prihodnje, si ne upa napovedati nihče. Vsekakor bo zato pomembno, da se na sobotnem volilnem kongresu prepreči kakršenkoli dvom o volilnem rezultatu. To naj bi zagotovili z notarjem ali kakšno drugo obliko neodvisnega nadzora odločanja, ki ga bodo predlagali ob določitvi dnevnega reda kongresa. Možnost zmage dolgoletnega predsednika stranke Karla Erjavca naj bi poskušali zmanjšati tudi z zahtevo za dva kroga glasovanja, saj bi izzivalki Aleksandri Pivec lahko del glasov v prvem krogu odnesel tretji kandidat Borut Stražišar.

Aleksandra Pivec  FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Aleksandra Pivec  FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

PRVI SCENARIJ

▶ Zmaga Erjavca, a kaj bo s Pivčevo? 


Čeprav predsednik vlade Marjan Šarec pravi, da lahko – tako je ostalo ob menjavi vodstva SMC – oba ministra ostaneta člana vlade, je zaradi zamerljivosti Erjavca pričakovati, da bo na kmetijskem ministrstvu hotel doseči spremembo, tam naj bi tudi že imel svojega kandidata, Damjana Stanonika, ki je zdaj državni sekretar.



A Erjavec je vsaj včeraj dopustil tudi možnost, da v vladi v primeru njegove zmage ostaneta oba. O njenem obstoju bo odločal predsednik vlade, zatrjuje in pri tem dodaja, da bo on moral pretehtati, kaj pomeni, da je Aleksandra Pivec kršila zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, kot je ugotovila protikorupcijska komisija. Že zdaj posebnega sodelovanje med njima ni, kljub temu, da sta oba Desusova ministra. Vprašanje pa je tudi, kako uspešna bo lahko s svojimi predlogi v prihodnje kmetijska ministrica.

Če se bodo odnosi med Erjavcem in Šarcem umirili, bo koalicijski peterček lahko vegetiral še naprej. Takšno možnost je razbrati tudi iz besed dosedanjega prvaka Desusa, ki samozavestno napoveduje, da bo za ponedeljek sklical izvršni odbor. »Da se pogovorimo o kongresu in nadaljnjih korakih, ni pa mišljeno, da bi razpravljali o koalicijskem sodelovanju,« umirja žogico.



Karl Erjavec FOTO: Blaž Samec/Delo
Karl Erjavec FOTO: Blaž Samec/Delo


DRUGI SCENARIJ

▶ Zmagi Pivčeve bi najverjetneje sledil odhod Erjavca


Če bo Erjavec izgubil predsedniško mesto, se lahko zgodi, da bo prej ali slej odšel tudi z ministrskega in se politično upokojil, saj na zadnjih državnozborskih volitvah ni zbral dovolj glasov volivcev, da bi postal poslanec. Ko so se pred časom pojavile špekulacije, da bi se utegnil umakniti na katero od veleposlaniških mest, je trdil, da ga to ne zanima. Stranki močno oslabljen ne bi mogel škoditi, po drugi strani pa tudi ni pričakovati, da bi z notranjimi obračuni z Erjavčevimi ljudmi stranko slabila nova predsednica.

Če bo stranko prevzela Pivčeva, marsikateri deaktivirani član napoveduje vrnitev v aktivno strankino življenje. Pivčeva naj bi bila po ocenah s svojo novo energijo tudi bolj privlačna za morebitne nove člane stranke, predvsem mlajše, ki jih Desus potrebuje. Če sprememb ne bo, stranka nima prihodnosti, ocenjujejo v taboru Pivčeve, ki zanika, da bi v primeru zmage stranko popeljala v potencialno drugo vlado. Če bo prevzela vajeti Desusa, napoveduje, da bo stranka ostala konstruktiven in močan partner te koalicije.

Marjan Šarec FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Marjan Šarec FOTO: Uroš Hočevar/Delo



 

TREJI SCENARIJ

▶ Zmaga Erjavca, razkol v koaliciji


Možno je tudi, da Karl Erjavec ostane samo predsednik stranke, ker bi predsednik vlade zaradi njegovega dela na obrambnem resorju zahteval njegov odhod zaradi umika vojakov iz Iraka in stanja v vojski. Na predlog predsednika vlade je minister razrešen že ob navadni večini v državnem zboru. Ob destabilizacijskih prizadevanjih opozicije pa bi se lahko zgodilo, da bi v NSi ali SDS spisali novo, že tretjo interpelacijo v njegovi ministrski karieri. Glede na razmere v koaliciji je vprašanje, ali bi jo tokrat uspešno prestal. Za koalicijo bi to pomenilo dodatne težave, saj so Erjavcu podporo izrazili trije od petih poslancev.

Vprašanje je, ali bi bil Desus pripravljen sodelovati pri oblikovanju nove koalicije, o kateri se ugiba te dni, saj bi bil pomemben del tudi NSi. Z njenim predsednikom Matejem Toninom, ki ga je hotel zrušiti že ob arbitražni prisluškovalni aferi, bi Erjavec težko sodeloval. Je pa seveda res, da je v politiki, ki naj bi bila umetnost možnega, treba pozabiti na stare zamere.

FOTO: Delo
FOTO: Delo




Delova anketa na facebooku:


 

Preberite še:

Komentarji: