Desus o »majskih« kandidatih čez deset dni

Karl Erjavec: Doma me potrebujejo bolj kot v Bruslju.

Objavljeno
27. februar 2019 17.07
Posodobljeno
27. februar 2019 18.10
Karel Erjavec bo kandidate za Evropski parlament oznanil 10. marca. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Ljubljana – Po tistem, ko je Ivo Vajgl sporočil, da ne bo več nosilec Desusove liste za evropske volitve, je stranka podaljšala rok za evidentiranje kandidatov in kandidatk do 10. marca.

Prvak Desusa Karl Erjavec se kljub temu ne boji, da po drugem najboljšem rezultatu med koalicijskimi strankami na lokalnih volitvah tudi maja, na evropskih, ne bi ponovili uspeha. Osebno nima želje biti nosilec liste, saj ga Desus in – prepričan je – tudi manjšinska vlada bolj potrebujeta doma.

Z Vajglom sta se o tem, da se vrne iz Bruslja, pogovarjala že decembra, je na današnji tiskovni konferenci ponovil Erjavec. Vajglov dokončni ne sicer obžaluje, saj je kot poslanec v Evropskem parlamentu odpiral pomembne teme o starejših in o negativnih demografskih trendih v Evropi in Sloveniji.

image
Ivo Vajgl ne želi več v Evropski parlament. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Desus kot člana velike evropske politične družine – Evropske demokratske stranke – že 12. aprila čaka srečanje sveta EDS.

Karl Erjavec je, preden je odšel na pogovore k premieru Šarcu, komentiral ponujeni odstop okoljskega ministra Jureta Lebna.

Pričakoval je, da ga bo predsednik Marjan Šarec sprejel, kar se je tudi zgodilo.

»Pred vlado je sprejem rebalansa proračuna za leto 2019, zato upam, da ta odločitev ne bo preveč pretresla političnega prostora,« je še povedal.