Deževje vztraja, možna so razlivanja rek (VIDEO)

Od petka je vremenska napoved lepša.
Fotografija: FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Roman Šipić/Delo

Danes je bilo oblačno in deževno ter hladno za konec maja. Do jutri dopoldne bo v vzhodni Sloveniji padlo še 20 do 40 litrov dežja na kvadratni meter.
 

Napovedana razlivanja rek


Reke so po Sloveniji ponekod prestopile bregove, zaradi obilnega deževja pa bodo vodotoki v osrednji in vzhodni Sloveniji še narasli. Po podatkih centra za obveščanje so morali gasilci danes na številnih območjih intervenirati zaradi meteorne vode, ki je zalila kletne prostore poslovnih in stanovanjskih objektov. Intervenirali so na območju občin Ajdovščina, Borovnica, Celje, Cerknica, Črnomelj, Domžale, Gorenja vas - Poljane, Ilirska Bistrica, Koper, Ljubljana, Log Dragomer, Lukovica, Maribor, Mirna, Novo mesto, Podčetrtek, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ruše, Sodražica, Šmarje pri Jelšah, Šmartno pri Litiji, Tržič, Vrhnika in Žalec.

Podrlo se je tudi nekaj dreves. V občini Kobarid se je zaradi močnega deževja nad vasjo Ladra sprožil zemeljski plaz, tudi v občini Prevalje se je zaradi močnega deževja sprožil zemeljski plaz z nekaj manjšimi drevesi.

V centru so zabeležili 35 tovrstnih dogodkov, aktiviranih je bilo 29 prostovoljnih gasilskih društev in 11 poklicnih. Poškodovanih oseb in živali ni bilo, nastala pa je gmotna škoda.

Zaradi večjih količin padavin v preteklih dneh in napovedanih padavin Geološki zavod Slovenije obvešča prebivalstvo v osrednji, južni in vzhodni Sloveniji o povečani verjetnosti pojavljanja zemeljskih plazov. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije.

Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču, so sporočili iz zavoda.

Poplavljena cesta na Igu:


 

Kako kaže?


Nekaj dežja lahko pričakujemo še jutri, do večera pa bo povsod ponehal. V petek, soboto in nedeljo bo deloma sončno in topleje. Verjetnost popoldanskih ploh bo majhna. Od ponedeljka do četrtka kaže na delno sončno vreme, v popoldanskem času bodo možne krajevne plohe ali nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo večinoma okoli 25 stopinj Celzija.

Imate zanimive fotografije vremenskih nevšečnosti? Lahko nam jih pošljete:

Komentarji: