Dimnikarji s civilnimi iniciativami za istim ciljem

Dimnikarji so poslancem pred četrtkovo drugo obravnavo dimnikarskega zakona poslali urgenco, civilne iniciative pa ministrici javno pismo.

Objavljeno
20. september 2016 21.49
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Ljubljana – Dobre tri ure so v državnem zboru predvideli za drugo obravnavo zakona o dimnikarskih storitvah. Dimnikarji in civilne iniciative so enotni: zakon je slab. S tem se je strinjalo veliko strokovnih in pravnih služb, vendarle pa bo zakon predvidoma oktobra izglasovan. Opozicija je že napovedala ustavno presojo.

Dimnikarji opozarjajo, da novi zakon zagotovo ne bo prinesel požarne varnosti, prav tako je povsem skregan s prostim trgom, ki naj bi ga uvajal. Z natančnimi obrazložitvami, kaj vse je narobe, so državnemu zboru pred četrtkovo obravnavo predloga zakona poslali urgenco. Predsednik sekcije dimnikarjev pri OZS Simon Dovrtel opozarja na številne slabosti novega zakona, med večjimi napakami je po njegovem dejstvo, da so stroko izrinili iz zakona, veliko večje pristojnosti pa bo imela inšpekcija. »Ne more inšpektorat nadzorovati strokovnosti. Nastal bo kaos, s tem so tudi povsem povozili sodne izvedence,« razlaga Dovrtel.

Javni interes ne bo zaščiten

Dovrtel dodaja, da vsaj prvih šest mesecev od začetka uporabe 1. januarja 2017 javni interes ne bo zaščiten. Do konca junija bodo namreč imeli uporabniki čas, da se odločijo, katero dimnikarsko službo bodo izbrali. »Kaj pa med tem časom? Piše, da če si uporabnik do konca junija ne izbere dimnikarstva, pridejo k njemu tisti, ki so tja hodili do zdaj. Ta avtomatizem bi moral veljati že prej, saj se zaščita javnega interesa ne sme ustaviti za pol leta,« opozarja Dovrtel.

Dodaja, da bo to tudi finančni udarec za dimnikarske službe, ki jih bo že tako ali tako udarila tudi najvišja dovoljena cena, kar je po njegovem še posebej sporno: »Kako lahko imaš določeno ceno na prostem trgu? To je tako, kot da bi vulkanizerjem predpisali, da morajo gume zamenjati za 20 evrov. Poleg tega so dimnikarjem cene opredelili po minutah, vendar pri tem niso upoštevali, da je dimnikar tudi v avtu, da so zastoji, da mora služba plačati potne stroške in da so tudi nekateri v pisarnah. S tako določenimi cenami ne bomo prišli skozi.«

Ministrici pismo

Civilna združenja na drugi strani pogrešajo povsem prosti trg in hkrati pozdravljajo odločitev o omejitvah najvišjih cen. Ali to ne pomeni prav tako omejevanja prostega trga? Predsednik VCP Dimnik Matija Kramar pravi, da so si za prosti trg prizadevali bolj v smislu, da lahko vsak izbere svojega dimnikarja: »Po predlogu zakona naj bi dimnikarjem podeljevali licence. To bodo počele upravne enote, torej je spet država zraven in spet politika. In na koncu bodo imeli licence spet samo ti, ki so bili že do zdaj koncesionarji.«

Kramarja skrbi tudi sistem postavljenih cen: »Storitev, ki jo dimnikar opravi v osmih minutah, bodo ovrednotili s 33 minutami. Prepričani smo, da bomo uporabniki spet drago plačevali. Poleg tega bodo lahko uporabnikom, ki so oddaljeni več kot 25 kilometrov, zaračunavali potne stroške. Kaj to pomeni, če je sedež podjetja v Ljubljani, dimnikar pa dela v Beli krajini?«

Državni svet se prejšnji teden ni strinjal z mnenjem komisije državnega sveta, da zakon ni primeren. To verjetno pomeni, da veta državnega sveta kljub velikim nasprotovanjem dimnikarskih služb in civilnih združenj ni pričakovati. Vendarle pa zakon najverjetneje ne bo mirno sprejet. »Opozicija je že napovedala ustavno presojo, če veta državnega sveta ne bo,« je pomirjen Kramar.