Valenčiču za vrat diha SDS, Janša pa tvita

»Zapis Janeza Janše prestopa vse meje dostojnega, sprejemljivega in spodobnega v javnem komuniciranju.«

Objavljeno
28. januar 2015 17.08
JANŠA
Zoran Potič, notranja politika; Marko Jakopec, kronika
Zoran Potič, notranja politika; Marko Jakopec, kronika

Ljubljana − Tožilskemu in sodnemu pregonu novinarke Dela Anuške Delić in zlasti novinarja TV Slovenija Erika Valenčiča se je danes pridružil še opozicijski prvak SDS Janez Janša z opozorilom, objavljenim na tviterju, da je Valenčič potencialni terorist.

Za zaprtimi vrati se je danes nadaljevalo sojenje novinarki Dela Anuški Delić in nekdanjemu direktorju Sove Sebastjanu Selanu, v prostorih specializiranega državnega tožilstva pa so zaslišali novinarja TV Slovenija Erika Valenčiča. Vsi trije so v postopku zaradi objav, povezanih s Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova).
Avtor dokumentarne oddaje TVS Koalicija sovraštva o slovenskih skrajnih desničarjih Erik Valenčič je osumljen izdaje tajnih podatkov po 260. členu kazenskega zakonika, ker je v oddaji objavil dokument Poročilo o aktivnostih skrajnih skupin v Sloveniji. Valenčič, ki je za medije izjavil, da se je za njegov pregon prvi javno zavzel Vinko Gorenak, je bil zaslišan, ker je v dokumentarni TV-oddaji objavil faksimile poročila o aktivnostih skrajnih skupin v Sloveniji. Valenčič je pri tem spomnil, da je bil Gorenak »notranji minister v Janševi vladi, ki je zavlačevala z dostavo poročila Sove o skrajnih skupinah«. Preganjani novinar še meni, da so se »pri Janši bali, da bo v javnost prišlo še več podatkov o povezavah med SDS in slovenskimi neonacisti«, češ da te že dolgo poskušajo prikriti, oddaja pa jih je po njegovem mnenju »zelo vznemirila in od takrat vodijo gonjo proti meni kot novinarju, kjerkoli lahko«.

Kar zadeva objavo dokumenta, Valenčič zavrača, da je razkril tajne podatke, temveč da je prek objave poročila Sove pokazal in dokazal, da je bilo to cenzurirano, saj so bile iz njega izbrisane »vse relevantne informacije o delovanju in povezavah desničarskih skrajnežev«. Po današnjem zaslišanju, ki je bilo, kot je razložil, zelo kratko, je za medije povedal, da se je branil z molkom. Dejal je, da se je za to odločil, ker ne bo nikoli izdal svojih virov. Pri tem je napovedal, da si bo prizadeval za večjo zaščito novinarjev.

Janšev tvit o teroristu

Povedal je, da bo presenečen tako v primeru pregona, saj po njegovem mnenju ni podlage za to, kot tudi, če pregona ne bo. »Tako bi bil proces proti Delićevi še bolj smešen,« je poudaril. Sicer pričakuje, da bo kljub vsemu tožilstvo začelo pregon. Napoveduje, da bo z drugimi preganjanimi novinarji, Anuško Delić, Meto Roglič in Petrom Lovšinom, poskušal doseči spremembe za zaščito novinarjev, ko delajo v interesu javnosti.

Valenčič se je odzval tudi na nedaven tvit predsednika SDS Janeza Janše, naslovljenega na ameriško obveščevalno službo in izraelsko zunanje ministrstvo, v katerem je zapisal: »Bodite pozorni na potencialnega terorista Erika Valenčiča.« Novinar je poudaril, da so stranka in njej naklonjeni mediji po objavi dokumentarca, ki je nakazal povezave stranke SDS z neonacisti, začeli napade nanj.

Tvit in ti napadi so po njegovem mnenju klasična metoda odvračanja pozornosti. Ob tej priložnosti Valenčič javno poziva Janšo, naj pojasni povezave stranke z neonacisti in tudi ozadje izgreda, ki so ga novembra 2012 zanetili neonacisti, med katerimi so prepoznali člana, ki je povezan s SDS.

Janševo tvitanje o potencialnem teroristu novinarju je na socialnih omrežjih dvignilo veliko prahu, opravičila ali česa podobnega z njegove strani tudi ni bilo opaziti. Za komentar smo zaprosili tudi veleposlaništvo Združenih držav Amerike v Ljubljani in izraelsko zunanje ministrstvo, predvsem v smislu, ali bo imel Valenčič zaradi opozorila nekdanjega slovenskega premiera težave pri vstopu v njihove države.

Obstajajo namreč dokumentirani primeri, ko ljudje zaradi objav na twitterju niso smeli vstopiti v ZDA. Tak primer se je po pisanju britanskega Daily Maila zgodil leta 2012, ko je britanski par na družbenem omrežju objavil, da gredo v Ameriko na žur (v slengu so uporabili besedo »destroy«, kar pomeni, da gredo uničit Ameriko). Tvit s takšno vsebino ni ostal neopažen, saj je varnostno osebje na letališču par več ur zadrževalo in zasliševalo.