Do 16. ure prejeli 25 prijav domnevnih kršitev

Za deset obvestil so takoj ugotovili, da ne gre za kršitev, ostale prijave inšpektorat še obravnava.
Fotografija: Volišča bodo v nedeljo odprta od 7. do 19. ure. Do zaprtja volišč velja tudi volilni molk. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Volišča bodo v nedeljo odprta od 7. do 19. ure. Do zaprtja volišč velja tudi volilni molk. FOTO: Jure Eržen

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za lokalne volitve začel opolnoči, do 16. ure prejela skupaj 25 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Za deset obvestil so takoj ugotovili, da ne gre za kršitev oz. so bila zlasti vprašanja, povezana s tem, petnajst zadev pa inšpektorat obravnava.

Od prijav domnevnih kršitev volilnega molka, ki jih inšpektorat obravnava, je večina povezana z objavami na družabnih omrežjih,  pri čemer gre predvsem za objave posameznikov, nekaj pa se jih nanaša tudi na oglaševanje na Facebooku, je povedal Matija Remec z inšpektorata za notranje zadeve.

V prvem krogu lokalnih volitev leta 2014 je bilo skupaj, torej v soboto in nedeljo, 209 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka, je spomnil Remec.
 

Globe od 700 do 3000 evrov


V 212 slovenskih občinah bodo v nedeljo izbirali nova vodstva. Na približno 3200 voliščih se bo lahko dobrih 1,7 milijona volilnih upravičencev izreklo o novih županih in občinskih svetnikih. V občinah, ki imajo ustanovljene ožje dele, pa bodo potekale tudi volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Volišča bodo v nedeljo odprta od 7. do 19. ure. Do zaprtja volišč velja tudi volilni molk, v katerem je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov ali list. Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 700 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 150 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje in od 150 do 400 evrov za posameznika.

Komentarji: