Do prekupčevalcev prijazni agenti

V panamske dokumente se je ujel tudi domnevni slovenski »kralj steroidov« Mihael Karner.

Objavljeno
05. april 2016 20.19
Anuška Delić
Anuška Delić
Dokumenti poleg vpletenosti Mihaela Karnerja potrjujejo tudi vpletenost domnevnega Karnerjevega sodelavca Sava Stjepanovića, Karnerjeve soproge Alenke in razkrivajo morebitno vpletenost njenega brata Gorana Hribarja.

Na podlagi notranjih podatkov panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca, ki jih je pridobil nemški časnik Süddeutsche Zeitung, z uredništvom Dela in še več kot sto medijskimi partnerji pa jih je delil Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev, lahko prvič z gotovostjo zapišemo, da je (bil) domnevni »kralj steroidov« Mihael Karner v ključnem obdobju njegove trgovine z anaboličnimi steroidi (so)lastnik dveh pomembnih družb s Sejšelov - Ammersham Commercial Ventures in Northstar Trading Group.

Dokumenti dokazujejo tudi poslovno vpletenost Karnerjeve soproge Alenke in potrjujejo, da je imel v poslih vlogo tudi njegov domnevni sodelavec Savo Stjepanović.

Vsi navedeni, vključno z obema družbama, so bili leta 2013 oziroma 2015 v ZDA uvrščeni na seznam OFAC, na katerega vlada uvrsti posameznike, skupine in države, ki podpirajo in financirajo terorizem ali pa se ukvarjajo s prekupčevanjem drog.

Zakaj to ni bilo dovolj za alarm pri Mossack Fonseci? Je slovenski posrednik sploh raziskal, pojasnil ozadja in obremenilna dejstva, tako kot bi moral?

Podrobne odgovore objavljamo jutri v Delu in na Delo.si.