Do rekordnega obiska z nizkimi cenami

Po uspešni poletni sezoni z 31.000 prenočitvami na Kopah merijo na rekorden zimski obisk smučarjev.

Objavljeno
25. september 2017 20.19
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – Družba Vabo končuje redna vzdrževalna dela na smučarskih napravah na slovenjgraškem Pohorju. Šest od osmih naprav je že pripravljenih na novo smučarsko sezono, v kateri si obetajo rekordnih 90.000 smučarjev.

»Toliko smučarjev smo si želeli že lani, a jih zaradi mile zime na koncu ni bilo. Prepeljali smo jih 66.500,« pravi Boštjan Paradiž iz družbe Vabo, ki po stečaju GTC Kope upravlja smučarsko infrastrukturo na slovenjgraškem Pohorju. S stečajno upraviteljico Simono Goriup za novo sezono najemne pogodbe še niso podpisali. »Pri podaljšanju ne pričakujem zapletov. Podpisali jo bomo konec oktobra, ko nam bo potekla letošnja,« pove Paradiž. Za najem vlečnic in sedežnic bodo odšteli 54.000 evrov.

Na prvo dražbo Vaba ne bo

Namera stečajne upraviteljice GTC Kope Goriupove, da še pred iztekom leta poskusi s prvo prodajo žičniške infrastrukture na Kopah, v ničemer ne bo spremenila zimske sezone. Družba Vabo, ki ne skriva interesa za nakup, se na prvi dražbi ne bo pojavila kot kupec, saj bo cena žičniške infrastrukture po njihovem (še) previsoka. V Vabu ne verjamejo, da se bo kupcev trlo, saj žičniška infrastruktura ne prinaša dobička, vse nastanitvene zmogljivosti na Kopah pa so v upravljanju njihovega podjetja. »Tudi če se bo kdo pojavil, se bo z nami moral pogovarjati,« napoveduje Paradiž, ki pravi, da je za dolgoročni razvoj smučarskega centra na nadmorski višini med 1000 in 1500 metri nujno znano lastništvo.

Cene smučarskih vozovnic, ki bodo do konca oktobra v predprodaji, so na ravni lanskih in so med najnižjimi v državi. »Naše smučišče nima zaledja z dvesto tisoč prebivalci. Tega se zavedamo. Z nekoliko nižjimi cenami želimo omogočiti smučanje čim več ljudem, tudi socialno šibkejšim. Naša ciljna skupina so družine z otroki,« pravi Boštjan Paradiž. 

Uspešno poletje

V družbi Vabo, ki je lani ustvarila 3,6 milijona evrov prihodkov in je največja turističnica ponudnica na Koroškem, so letos prvič pripravili program aktivnosti za poletje. Iztekla se bo ta konec tedna. Ponudba za kolesarje, pohodnike in otroke je izjemno povečala število dnevnih gostov, od junija pa se je v primerjavi z lanskim letom za petino povečalo tudi število prenočitev. V hotelu v Slovenj Gradcu in na Kopah so jih imeli 31.000. »Hotel v Slovenj Gradcu smo imeli ves čas poln s športniki iz Slovenije in tujine. Športni turizem je v vzponu. Dati bi mu morali še večji poudarek in izvesti nujne naložbe v dodatno športno infrastrukturo. V to odgovorne na mestni občini zaman prepričujemo še skoraj desetletje,« opozarja sogovornik.