Dobili še enega robota, ki bolnike postavlja na noge

Lokomat. V URI Soča do druge računalniške naprave za urjenje hoje. Investicija je vredna 400.000 evrov.
Fotografija: Minister za zdravje Samo Fakin, generalni direktor URI Soča Robert Cugelj in hvaležni mali uporabnik lokomata Mark Mlakar. Foto: Leon Vidic
Odpri galerijo
Minister za zdravje Samo Fakin, generalni direktor URI Soča Robert Cugelj in hvaležni mali uporabnik lokomata Mark Mlakar. Foto: Leon Vidic

Ljubljana – Devetletni Mark Mlakar ima cerebralno paralizo. Septembra je prestal operacijo, imenovano SDR (selektivna dorzalna rizotomija), s katero so mu ublažili spastičnost (povečan mišični tonus) na spodnjih udih. Hojo zdaj vadi s pomočjo lokomata: »Ta me spremeni v robota. Po vaji pa sem lahko kot ninja,« z borilnimi kretnjami slikovito oriše pogumni mali Mark.

Fizioterapavtka Varja Flander pojasni, da lokomat prispeva k zboljšanju gibljivosti kolkov, kolen, gležnjev. Prispeva k vzravnanosti trupa in je zato dobra popestritev pri obravnavi bolnikov. Omogoči gibanje tistim, ki zaradi poškodbe ali bolezni živčevja tega še ne morejo opraviti sami, bolnikom, ki zaradi okvare živčevja hodijo nepravilno, pa omogoča učenje pravilnejše hoje z manjšo možnostjo slabšanja vzorca gibanja in razvoja deformacij. Flandrova je nove pridobitve vesela, a hkrati poudarja, da človeških rok oziroma občutkov pri delu z bolniki ne more nadomestiti noben stroj.



Na starejšem lokomatu že mesec dni vadi mladenič, ki se je hudo poškodoval pri skoku v vodo. Foto: Leon Vidic
Na starejšem lokomatu že mesec dni vadi mladenič, ki se je hudo poškodoval pri skoku v vodo. Foto: Leon Vidic


Na lokomatu, kjer program računalniško prilagodijo sposobnostim vsakega posameznika, zdaj dober mesec vadi tudi 29-letni mladenič, ki si je pred petimi meseci s skokom v vodo zlomil vratna vretenca in postal paraplegik: »S pomočjo naprave se mi vrača spomin na hojo, občutek imam, da se mišice prebujajo.« Da se gibljivost izboljša, potrjuje tudi Mirela Nuhić, mama šestletnega Muhameda, ki ima cerebralno paralizo in sicer hodi s pomočjo hojice. Muhamed je ob našem obisku uporabljal nov lokomat. Na URI Soča so ga s pomočjo sredstev ministrstva za zdravje kupili pred kratkim. Zaradi preobremenjenosti uporabe prvega, so ga nujno potrebovali. »Take investicije se dogajajo kljub temu, da poslušamo, da je zdravstvo pred zlomom,« je ob današnji svečani predaji nove naprave v uporabo dejal minister za zdravje Samo Fakin.
Z novo pridobitvijo bo najmanj 200 oseb na leto deležnih terapije z robotizirano vadbo hoje in predvsem zgodnje in celostne rehabilitacije. Do zdaj so imeli posamezni oddelki na Soči napravo na voljo dve uri na dan, zaradi nove pridobitve jo bodo lahko imeli štiri ure.


Vsak evro se trikrat povrne


Do leta 2020 želijo v URI - Soča vzpostaviti center modernih tehnologij, v katerem bi bolnikom nudili storitve v skladu z evropskimi rehabilitacijskimi smernicami. V centru bi na enem mestu zagotovili rehabilitacijo z moderno robotizirano opremo in opremo navidezne resničnosti. V tem primeru bi potrebovali petnajst zgoraj opisanih naprav, trenutno pa imajo takih, ki pacientom pomagajo pri hoji šest.

Direktor Soče Robert Cugelj je pojasnil, da se rehabilitacijska dejavnost nenehno razvija, na eni strani z uvajanjem novih metod in na drugi strani s sodobno tehnologijo, predvsem z robotiziranimi napravami. Razvoj rehabilitacije po njegovih besedah omogoča hitrejše vračanje v življenjsko okolje posameznikov in povečuje kakovost življenja prebivalcev Slovenije ter s tem zagotovi tudi velike prihranke zdravstvenemu in socialnemu sistemu. »Mednarodne študije kažejo, da se vsak vložen evro v rehabilitacijo trikrat povrne. Zato razvite evropske države v rehabilitacijo vlagajo znatna sredstva in s tem ustvarjajo dodano vrednost celotni družbim,« je povedal Cugelj.

Komentarji: