Dobrinja na čelu Istrabenza Turizem

Novo vodstvo o morebitni prodaji dveh hotelov še noče govoriti.

Objavljeno
03. januar 2015 14.23
Lorela Dobrinja, predsednica uprave Istrabenz Turizma Portorož
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Portorož – Vodstvo enega najuspešnejših hotelskih podjetij v državi, Istrabenz Turizem Portorož, je včeraj prevzela nova predsednica uprave Lorela Dobrinja, ki v tem podjetju dela že od 1996 in je bila pred tem izvršna direktorica za kadrovsko, pravno in splošno področje ter »desna roka« razrešenega direktorja portoroških hotelov Marina Antoloviča. Na to funkcijo jo je nadzorni svet imenoval za pet let.

»Vodstvena ekipa izvršnih direktorjev v našem podjetju je odlična, zato tu sprememb ne bo. Na mesto izvršne direktorice za moje področje začasno ne bom imenovala nikogar, najverjetneje le referenta za pravno področje,« je ob začetku nove funkcije povedala Lorela Dobrinja, ki dobro pozna poslovanje družbe s 400 zaposlenimi. LifeClass Portorož je edina slovenska hotelska blagovna znamka, ki je v tujini pridobila zaupanje lastnikov za upravljanje hotelskega in velnes resorta – Term Sv. Martin na Hrvaškem.

Dobrinja je povedala, da so lani ustvarili 298.000 prenočitev ali pet odstotkov manj kot leta 2013. »Družba je imela v minulem letu približno 22 milijonov evrov prihodkov, kar je za skoraj milijon evrov manj kot v 2013. Kljub zmanjšanju ocenjujemo, da je bilo poslovanje uspešno. Podjetje je imelo lani prve tri mesece zaprtih več hotelov in center dobrega počutja zaradi prenove centra in Grand hotela Portorož. Drugi razlog je 25-odstotno zmanjšanje obiska ruskih gostov, ki smo jih večinoma nadomestili z italijanskimi gosti. Tretji, izrazito negativen učinek na turistično letino pa je bilo nadvse deževno leto. Vse to je bistveno vplivalo na lanski poslovni rezultat. Kljub temu smo izpolnili načrte, ki smo jih obljubili bankam,« je povedala Dobrinja, ki je ohranila tudi funkcijo direktorice hčerinske družbe Istrabenza Hoteli (ta pa je lastnica hotela Kempinski Palace).

Ker so se v zadnjih dneh spet pojavile govorice o skorajšnji prodaji hotela Kempinski Palace in Grand hotela Adriatic Opatija, nam je Lorela Dobrinja odgovorila, da postopkov prodaje v vodstvu podjetja zdaj še ne bodo komentirali in da bodo javnost obvestili, ko bodo odločitve dovolj otipljive. V minulih letih so mediji že ničkolikokrat pisali o tem, da so tik pred sklenitvijo posla, kar pa se kasneje ni uresničilo. Hčerinska družba Istrabenz Hoteli je na račun Kempinski Palacea zadolžena za 34 milijonov evrov. S prodajo hotela bodo poskušali predvsem poravnati ta del dolga do konzorcija bank. Preostali dolg, ki ga ima Istrabenz Turizem, znaša še 27,2 milijona evrov. »Omenjeni znesek bi lahko Istrabenz Turizem ob predvidenih vlaganjih lahko poplačal do leta 2023. Naš načrt je, da bomo konec leta in v letu 2016 investirali še v prenovo hotela Slovenija in bazenov. Za uresničitev vlaganj pa je treba prodati GH Adriatic v Opatiji. Od kupnine bo šlo predvidoma sedem milijonov za poravnavo Adriaticovega dolga, preostalo pa v naložbe in znižanje preostalega dolga,« je povedala Dobrinja.

S prodajo Kempinski Palacea se bo zamenjalo samo lastništvo, medtem ko naj bi upravljanje hotela po pogodbi še zmeraj ostalo verigi Kempinski. Prihod novih lastnikov v Metropol pa je Lorela Dobrinja pozdravila: »Vsaka zdrava konkurenca je spodbuda za druge in gonilo napredka v turističnem kraju,« je povedala novopečena predsednica uprave.