Dodatki za pokojnine se višajo

Vlada se je, po ostrih trenjih, poenotila pri 140 milijonih evrov, v Zdusu pa se sprašujejo, ali se še vedno varčuje na račun upokojencev

Objavljeno
23. november 2018 10.45
Posodobljeno
26. november 2018 12.07
Dodatki, ki bodo sledili petim razredom pokojnin: od najnižjih pokojnin, ki se ustavijo pri 470 evrih, do tistih, ki presežejo 810 evrov. Foto: Jure Eržen
image
Dodatki, ki bodo sledili petim razredom pokojnin: od najnižjih pokojnin, ki se ustavijo pri 470 evrih, do tistih, ki presežejo 810 evrov.
Ljubljana – Vlada se je kljub razburljivim trenjem znotraj koalicije zaradi višine letnih dodatkov za upokojence »pet minut po dvanajsti« v četrtek zedinila, da bo višina letnega dodatka za upokojence v prihodnjem letu visoka 140 milijonov evrov. Krovne organizacije upokojencev, Zdus, za mnenje ni nihče vprašal.

Po vseh obračunavanjih med koalicijskimi strankami, zlasti med LMŠ in Sabom, so se na koncu zedinili in pristali na predlogu ministra za finance Andreja Bertonclja, da bo regres za upokojence prihodnje leto visok 140 milijonov evrov, potem ko je predsednica stranke Sab Alenka Bratušek vztrajala pri 178 milijonih evrov, kakor predvideva koalicijska pogodba.

Zdaj v vladi potrjena odločitev je torej nižja, hkrati pa so se odločili za pet razredov, in ne za dva, v katerih se bodo ti dodatki prišteli k pokojninam. To naj bi pomenilo, da naj bi bil po novih ocenah letošnji letni dodatek za upokojence visok 122 milijonov evrov, prihodnje leto pa bi se zvišal za 18 milijonov in dosegel 140 milijonov evrov.
V razpredelnici so navedeni dodatki, ki bodo sledili petim razredom pokojnin: od najnižjih pokojnin, ki se ustavijo pri 470 evrih, do tistih, ki presežejo 810 evrov.

image
Izračun letnega dodatka po sistemskem zakonu (95. člen ZPIZ-2) je mnogo višji, pravi Janez Sušnik, predsednik Zdusa.


Kaj pravijo na Zdus?

In kako zmedo okrog dodatkov za pokojnine komentirajo v Zdusu? Janez Sušnik, predsednik Zdusa, je za Delo odgovoril: »Seveda je izračun letnega dodatka po sistemskem zakonu (95. člen ZPIZ-2) mnogo višji, kot ga zdaj prikazuje vlada in ga je pripravljena izplačati. Višina je v koalicijski pogodbi visoka okrog 178 milijonov. Tudi Zdus je v svojem dokumentu točno opredelil, da zagovarja izplačilo v dveh stopnjah, v dveh višinah. Kdo se je spomnil, da v petih višinah, tega mi ne vemo, Zdusa za mnenje ni vprašal nihče. Mi smo razmišljali tudi o treh stopnjah, kar smo tudi zadnjič povedali na srečanju z Alenko Bratušek, vendar za zdaj organi Zdusa teh treh stopenj niso potrdili.«


Odstopanja niso dobra za upokojence

Ali so kljub vsem tem težavam okrog letnega dodatka, kakor so zdaj v vladi sprejeti, za slovenske upokojence dobra odločitev ali pa pričakujejo, da se bo v parlamentu razprava še bolj zaostrila? Že jutri (27. novembra) bo imel Zdus priložnost izraziti svojo voljo na srečanju s predstavniki poslanskih skupin, člani odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.
Sušnik pojasnjuje: »Videli bomo, kako se bo stvar razpletla. Mi od svojih izhodišč ne odstopamo, razen če nas kdo prepriča, da je takšna delitev mnogo boljša, zdaj pa ni tako. Ker 95. člen sistemskega zakona (ZPIZ-2) ni v celotni izpolnjen, menimo, da se še vedno varčuje pri upokojencih. Ampak ker se deli letni dodatek v skladu z zakonom o izvrševanju proračunov RS, so ta odstopanja možna, niso pa dobra za upokojence.«
Dan ZDUS
V sredo se bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani točno opoldne začela slavnostna prireditev Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus), ki ga imenujejo tudi Dan ZDUS. Na slavnostnem dogodku pričakujejo predsednika vlade Marjana Šarca, ministre, ljubljanskega župana, pa tudi več kot 500 predsednic in predsednikov društev iz cele Slovenije. Dan ZDUS so prvič organizirali lani.