Doktor ni dobrodošel na celjskem dvoru

Za začasnega direktorja po pomoti predlagali Toneta, in ne Tončka Kregarja, občina pa po svoje.

Objavljeno
04. oktober 2015 20.47
Tone Kregar Celje 2.7. 2015
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje – Sklep o imenovanju dr. Toneta Kregarja za vršilca dolžnosti direktorja javnega zavoda Muzej novejše zgodovine Celje je neizvršljiv in kot takšen brez pravne podlage. To v gradivu za torkovo zasedanje mestnega sveta Mestne občine Celje (MOC) ugotavlja Marko Zidanšek (SLS), predsednik »kadrovske« komisije. Za vsem se skriva še ena celjska igrica, s katero župan Bojan Šrot (SLS) in njegovi spet delijo funkcije poslušnim kadrom.

Začelo se je avgusta, ko je svet zavoda, katerega ustanoviteljica je MOC, z direktorico Muzeja novejše zgodovine Celje (MNZgC) mag. Tanjo Roženbergar odobril prekinitev delovnega razmerja. Roženbergerjeva je postala direktorica Etnografskega muzeja Slovenije. Obenem je svet predlagal MOC, da s 15. septembrom za v. d. direktorja MNZgC imenuje dr. Toneta Kregarja.

Mestni svet je že 10. septembra na dopisni seji dr. Toneta Kregarja s 15. septembrom imenoval za v. d. direktorja do imenovanja novega direktorja zavoda. Istega dne je dr. Tonček Kregar, kakor se glasi njegovo pravo ime, s predsednico sveta MNZgC Mileno Čeko Pungartnik (SLS) podpisal pogodbo o zaposlitvi in dan pozneje županu Šrotu poslal prošnjo, naj ime Tone popravijo v njegovo pravo ime – Tonček.

Namesto tega je celjska podžupanja Darja Turk (SLS) v Šrotovem imenu obvestila mestni svet, Zidanškovo komisijo, muzej in Kregarja, da imenovanje Toneta ni pravno veljavno.

V torek se bo sestal celjski mestni svet. V gradivu za sejo ni popravka Kregarjevega osebnega imena, temveč je za v. d. direktorja predlagan Stane Rozman, direktor prav tako občinskega zavoda Pokrajinski muzej Celje (PMC). Njegova naloga je, da združi oba celjska muzeja.

Strokovne reference Kregarja in Rozmana niso primerljive. Skupina Rozmanovih muzejskih sodelavcev je lani sicer prejela Valvasorjevo nagrado in PMC je v zadnjih letih izvedel več projektov, a žal ostal premalo prepoznaven v mednarodnem prostoru. Toda na občini menijo, da bi bil Rozman ob združevanju muzejev »najverodostojnejši sogovornik z ministrstvi in drugimi državnimi organi, ki (...) odločajo o delovanju in financiranju muzejev«. Kregar je le zgodovinar in muzeolog. Kot član avtorskih skupin je prejemnik Valvasorjeve nagrade in dveh Valvasorjevih priznanj, je avtor številnih znanstvenih razprav, soavtor monografskih publikacij ter pomemben član domačih in tujih muzejskih in zgodovinskih združenj.

Rozman in Kregar se razlikujeta prav v pogledih na združitev muzejev. Medtem ko Kregar združitvi načelno ne nasprotuje, a pravi, da je prej treba opraviti kritično strokovno razpravo, Rozman, nasprotno, racionalizacijo postavlja pred stroko. To pa je za prepoznavnost mesta in pretežno državno financiranje obeh muzejev škodljivo.

Kregar ni politično organiziran, širši javnosti pa je najbolj znan kot član glasbene skupine Mi2. Rozman je predsednik celjske SD in županov pooblaščenec za družbene dejavnosti – tako so v Celju obšli zakonsko prepoved, da bi direktorji občinskih zavodov bili podžupani. Kot predsednik celjske SD podpira Šrota. To je pred lanskimi volitvami potrdil, ko je dejal, da za župana kandidira zato, da bi nadaljeval njegovo politiko, če Šrot ne bi kandidiral. V takšnih okoliščinah pa Kregar ni dobrodošel na celjskem dvoru.