Dolani v pričakovanju državne milosti

Prenova največje slovenske podružnične šole prestavljena v 2017; razpis zamuja,zadnji nepovratni denar v 2013.

Objavljeno
06. julij 2016 18.57
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Dvesto dvajset šolarjev največje podružnične šole v Sloveniji, Osnovne šole narodnega heroja Rajka na Dolu pri Hrastniku, si bo v prenovljeni šoli lahko znanje nabiralo šele leta 2018, leto kasneje, kot je bilo načrtovano. Na občini upajo, da bodo do takrat dočakali razpis za energetsko sanacijo javnih objektov, s katerim ministrstvo za infrastrukturo odlaša že poltretje leto; nazadnje so 42 milijonov v te namene razdelili še v prejšnji finančni perspektivi.

Z ministrstva za infrastrukturo nismo dočakali pojasnil, kaj se v finančni perspektivi 2014-2020 dogaja s težko pričakovanimi nepovratnimi sredstvi za energetsko sanacijo javnih objektov. Kakor smo neuradno izvedeli, je razpis menda pripravljen, a čaka še na odobritev ministrstva za finance, kar pomeni, da bi bil lahko objavljen še pred jesenjo. A to odločitve hrastniškega občinskega vodstva, da odložijo investicijo v podružnično šolo kljub prvotnim obljubam, da se je bodo lotili še letos, pa čeprav z zadolževanjem, ne spremeni: na 2,6 milijona evrov ocenjena vlaganja v šolo se premikajo v prihodnje leto, občina pa zanje ne bo najemala posojil. Hrastniški župan Miran Jerič zanika, da ima odločitev karkoli opraviti s finančnim stanjem občinskega proračuna: »Občina ta trenutek koristi le 21 odstotkov kreditnega potenciala. A zakaj bi se zadolževali po nepotrebnem?«

Prihranek občine najmanj 800.000 evrov

Trenutno ima hrastniška občina dobrih 700.000 evrov obveznosti zaradi posojil, konec leta jih bo imela še 666.000 evrov, kar pomeni, da je vsak Hrastničan zadolžen za približno 70 evrov. Če jim na razpisu uspe pridobiti nepovratna sredstva v višini 40 odstotkov upravičenih stroškov v dolsko šolo in če k temu dodajo še subvencije Eko sklada, namenjene novogradnjam, to pomeni od 800.000 do milijona evrov prihranka za občinski proračun.

Doslej so se dolske šole z letnico nastanka 1930 držale v glavnem obljube in smola. Niti prenavljati je še niso začeli, že ji je država zagodla: kljub številnim urgencam hrastniških občinarjev je trajalo več kot pol leta, da so dočakali končno mnenje državnih nosilcev urejanja prostora in direktoratov za vode in za okolje. Zaradi zamude s končnim mnenjem direktoratov so z zamikom potrdili tudi spremenjeni občinski odlok, ki je podlaga za gradbeno dovoljenje.

Projekt dolska šola je zahteven logistični in finančni zalogaj. Natančne višine investicije v Hrastniku še ne poznajo, glede na kriterije ministrstva za šolstvo, po katerih je kvadratni meter ovrednoten s tisoč evri, pa bodo vlaganja vredna okrog 2,6 milijona evrov. Skoraj tisoč kvadratnih metrov površin v šolskem krilu, ki ne ustrezajo normativom, bodo porušili; na tem mestu bo zrastla novogradnja, pridobili bodo večnamenski prostor in multivizijsko učilnico, druge površine bodo energetsko sanirali.

Del do jeseni 2017 ne bi končali

»Ko smo o investiciji v dolsko šolo temeljito razmislili, smo ugotovili, da nima smisla z glavo skozi zid, da je z deli bolje počakati leto dni in v tem času dočakati tudi nepovratni denar za energetsko sanacijo šole,« pravi Miran Jerič. Tudi starši in vodstvo šole se z občinsko politiko in z enoletnim odlogom strinjajo. Če bi vztrajali, da dela začnejo letos, ta prej kot novembra ne bi stekla. Skozi šivankino uho bi nato lovili roke za razpis za izvajalca in vprašanje je, ali se ne bi na izbiro kdo pritožil. Do jeseni prihodnje leto tako del ne bi bilo mogoče končati, kar bi pomenilo, da bi otroci dve šolski leti gostovali na treh lokacijah: na matični šoli v Hrastniku, na glasbeni šoli in v večnamenskem objektu krajevne skupnosti Steklarna.

Jerič ne dvomi, da razpisa v energetsko sanacijo država ne bo objavila: »V novi finančni perspektivi, v dveh letih in pol, smo lokalne skupnosti dočakale en sam razpis - za celostne prometne strategije. Na vprašanja o razpisu za energetsko sanacijo nam že nekaj mesecev odgovarjajo, da bo 'prihodnji mesec'. A teh prihodnjih mesecev je doslej minilo že kar nekaj, torej se mora po treh letih nekaj premakniti.«