Dolgo pričakovana posodobitev na Stomatološki kliniki

Pacientom ne bo treba hoditi drugam, saj bo zdaj 3D-slikanje ustne votline omogočeno tudi na kliniki.
Fotografija: Novi zobni rentgen 3D bo olajšal diagnostiko in operacije zobozdravnikom na ljubljanski stomatološki kliniki. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Novi zobni rentgen 3D bo olajšal diagnostiko in operacije zobozdravnikom na ljubljanski stomatološki kliniki. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana -  Na Stomatološki kliniki so po več javnih razpisih končno kupili CBCT – 3 D aparat za slikanje ustne votline. Medtem, ko je tak aparat standard za kvalitetno obravnavo pri marsikaterem zasebnem zobozdravniku, v javni mreži za sodobno tehnologijo ni denarja. 

Zobozdravnik izbira med petimi metodami RTG slikanja: lokalni posnetek zob, bitewing – slikanje zobnih kron, ortopan – panoramski posnetek, telerentgen in CBCT – 3D posnetek. Slednji je najsodobnejši in mu omogoča natančnejši pregled kostnih struktur. Uporablja se pri načrtovanju implantantov, endodontiji, diagnostiki obzobnih tkiv in ostalih tvorb v čeljusti. »Pri dvodimenzionalni tehniki zaradi prekrivanja različnih struktur ne moremo natančno oceniti prostorskega odnosa med njimi (odnos živca do korenin modrostnika, količina ohranjene kosti v treh dimenzijah pri vnetnih ali tumorskih procesih, bližina neizraslih zob do vrškov korenin izraslih zob, morfologija kanalskega sistema korenin), opisujejo na spletni strani oralne in maksilofacilne kirurgije Debevc. Zaradi navedenega jim informacija, vezana na tretjo dimenzijo, pogosto olajša poseg in jim prihrani neprijetna presenečenja in komplikacije.



Kljub temu, da je torej tak aparat v stomatologiji postal nepogrešljiv, so ga na Stomatološki kliniki dobili šele poleti. Zdaj je v postopku uvajanja. Načrtujejo, da bo od konca meseca v polni funkciji, kar bo predstavljalo veliko olajšanje za tam zaposlene strokovnjake kot tudi paciente.
 
Prvi razpis za nakup je bil objavljen avgusta 2017. Prijavili sta se podjetji Braintec in ESL. Prvi je aparat in vzdrževanje ponudil za skoraj 85 tisoč evrov drugi pa za skoraj 82 tisočakov. Ker tehnične specifikacije niso odražale naročnikovih pričakovanj je ljubljanski klinični center razpis ponovil. Na drugo objavo se ni nihče odzval, na tretji pa so izbrali podjetje ESL, ki jim je za 86.620 evrov dobavil sodoben aparat, za katerega bo triletno vzdrževanje stalo 1.830 evrov. 
 

Posel za pogodbenike

 
Do zdaj so paciente na 3D slikanje zob napotovali k zunanjemu izvajalcu, podjetju Biro usluga. Kot so pojasnili, so ga izbrali na podlagi zbiranja ponudb.

Tudi v ZD Ljubljana paciente na CBCT-slikanje napotujejo k pogodbenim partnerjem. »Glede na načrte nabave, potrebe in možnosti, ki jih imamo, nabave tovrstnega aparata trenutno ni mogoče realizirati. Bomo pa to izvedli čim prej, ko bo mogoče,« so pojasnili. V ZDL imajo šest aparatov za slikanje zob, od tega tri panoramske (ortopan). Ker so aparati stari, se pogosto kvarijo, pravijo dobro obveščeni in se čudijo, da ne izpeljejo investicije, ki bi dolgoročno gotovo imela pozitivni finančni učinek. Vzdrževanje starih aparatov jih je lani stalo tri tisoč evrov, letos pa že 4300 evrov.

Naraščajoče 3D-slikanje. FOTO: Infografika Delo
Naraščajoče 3D-slikanje. FOTO: Infografika Delo

 

Širitev plačil 


Obračunavanje CBCT slikanja zob je omogočeno v breme zdravstvenega zavarovanja šele od  prvega aprila 2018, pred tem obdobjem pa je šlo bodisi v breme posameznih ustanov, bodisi so pacienti storitev krili sami.  Tovrstno slikanje obeh čeljusti stane pri zasebniku 90 evrov. 65,86 evrov pa je strošek, ki ga za to storitev (slikanje in odčitanje slike) izvajalcu priznava ZZZS, a le za specialistične dejavnosti: oralna in maksilofacialna krg, ortodontija, stomatološka protetika, pedontologija, paradontologija.

Komentarji: