Domači tekstilci združujejo moči pri šivanju mask

Iz Boxmarka do osem tisoč na dan, iz Prevent & Deloza pa deset tisoč. Njihova prednost je večkratna uporaba
Fotografija: Boxmark je včeraj sešil prvo serijo zaščitnih mask. FOTO: arhiv podjetja
Odpri galerijo
Boxmark je včeraj sešil prvo serijo zaščitnih mask. FOTO: arhiv podjetja

Murska Sobota, Metlika, Kidričevo – Večja slovenska tekstilna podjetja in tudi manjše obrtniške delavnice združujejo moči ter se zaradi potreb na trgu usmerjajo v proizvodnjo zaščitnih mask za zaščito pred koronavirusom. V podjetju Prevent & Deloza s sedežem v Celju in proizvodnjo v Murski Soboti so začeli izdelovati pralne maske, ki ščitijo pred virusi in bakterijami. Po njihovih krojih so to storili tudi v Boxmarku.

»Proizvod je v celoti razvit in izdelan v Sloveniji, kjer pri proizvodnji pomaga več znanih tekstilcev, ki so za to priložnost združili svoje zmogljivosti,« je na spletni strani podjetja zapisal direktor Prevent & Deloza Boštjan Marolt. To so maske, ki vzdržijo do petdeset pranj pri višjih temperaturah. Izdelane so iz materialov, ki imajo certifikat za zagotavljanje preprečevanja kapljične okužbe ter ščitijo pred virusi in bakterijami.

»V podjetju predvidevamo, da bomo v prihodnjih petih tednih proizvedli najmanj 300.000 zaščitnih mask, pripravljamo pa se že na povečanje kapacitet v primeru večjega povpraševanja,« je napovedal Marolt.


 

Prednost zdravstvenim ustanovam


»V petek smo že dobili material in ob koncu tedna pripravili vse potrebno za proizvodnjo. Od jutri bomo na dan lahko sešili okoli deset tisoč mask in jih prednostno dostavili najprej v bolnišnice, zdravstvene domove in domove za starejše. Naši sodelavci so za zdaj vsi zdravi. Na delovnih mestih skrbno izvajamo zaščitne ukrepe,« je povedala Andreja Oder, pomočnica direktorja podjetja, ki je vodilni proizvajalec osebne varovalne opreme v Sloveniji.

Po njihovem kroju bodo pralno zaščitno masko izdelovali v njihovi hčerinski družbi KOR Tekstil v Murski Soboti ter v podjetju Moda Mi & lan iz Gornjih Petrovcev in v kidričevskem Boxmarku. Z drugimi, manjšimi podjetji se o šivanju mask še dogovarjajo. Direktor podjetja Moda Mi & lan Milan Mörec je povedal, da želijo v teh razmerah pomagati, zato bodo pri izdelavi zaščitnih mask angažirali od 70 do 80 šivilj. Proizvodnje še niso vzpostavili, se pa na to pripravljajo.
 

Najprej so zašile maske zase


Že včeraj je 132 šivilj začelo proizvodnjo zaščitnih mask v podjetju Boxmark. Direktor podjetja Marjan Trobiš je napovedal, da jih bodo sešili od pet do osem tisoč na dan. Materiala imajo dovolj in tudi sodelavcev. »Zelo sem bil presenečen nad njihovim odzivom. Nikogar nismo silili, naj pride delat. Vprašali smo jih, ali bi to storili,« je povedal Trobiš. Ob prihodu na delo so si šivilje najprej morale zaščitne maske sešiti zase. V Boxmarku preostala proizvodnja ta čas ne stoji. Večina zaposlenih je na čakanju, dvesto pa jih je konec februarja prejelo odpovedi.



Zaščitne maske že uporabljajo v slovenjgraški bolnišnici. Direktor Janez Lavre: »Maske so kot navadne kirurške maske, za delo s pacienti so povsem uporabne. Menjati jih je treba na dve uri, njihova prednost pa je, da so pralne in za večkratno uporabo. Lepo se priležejo obrazu, materiala pa sta bombaž in poliester. Mehkoba ščiti tudi kožo obraza.«

Komentarji: