Domačini neprestano nadzirajo vojaško območje pri Kidričevem

Tisoči podpisov proti begunskemu centru čakajo, da jih nekdo na MNZ sprejme

Objavljeno
28. januar 2016 17.38

Negotovost okrog ureditve bodočega begunskega centra pri Kidričevem je vsak dan večja. Čeprav je državni sekretar Boštjan Šefic na pogovoru v Kidričevem obljubil, da bodo stvari jasne v enem tednu, pa zdaj minevata že dva, o obljubljenem pa ne duha ne sluha.

Takrat je v občinski stavbi, ki jo je obkolilo tristo protestnikov proti begunskemu centru, povedal, da so vojaški objekti ob avtocesti med Njivercami in Gerečjo vasjo samo ena od mnogih možnosti, ki jih preučujejo po vsej državi in da se bo že čez teden dni vedelo, ali bi sploh bili primerni za center. Kidričevski župan Anton Leskovar je od tistega srečanja s sekretarjem dovolj jasen, da centra občani tam ne bodo dovolili za nobeno ceno.
Kmalu zatem so občani ustanovili civilno iniciativo in samo v dveh zadnjih dneh prejšnjega tedna od vrat do vrata zbrali kar 4.282 podpisov proti centru. Večina podpisnikov je iz kidričevske občine, nekaj pa tudi iz hajdinske, saj omenjeni vojaški objekt stoji na meji med občinama. Podpise želijo predati ministrstvu za notranje zadeve, tam pa še vedno nimajo nekaj prostih minut, da bi peticijo in podpise sprejeli. "Nismo se še dogovorili za datum," je potrdila predsednica inciative Ivica Cizerl.
Prav tako pa so bližnji prebivalci iz Njiverc in Gerečje vasi organizirali stalno opazovanje tega vojaškega centra, da ga slučajno ne bi začeli urejati naskrivaj, saj bi potem bilo njihovo nasprotovanje brez učinka. Po nekaterih informacijah pa je v treh tamkajšnjih hangarjih še vedno precej vojaške opreme in domačini bodo ves čas opazovali, ali je morda ne bodo začeli odvažati.
V občinskem prostorskem načrtu je to območje rezervirano za vojaške potrebe, nam je povedal direktor kidričevske občinske uprave Damjan Napast. Kljub temu pa je za njegovo uporabo nekaj omejitev. Ograjeno območje (s panelno žično ograjo in bodečo žico na vrhu) je v naravi gozd in za postavitev večih objektov bi ga bilo treba precej podreti. Tam pa ne bi mogli postaviti trdnih objektov brez ustreznih dovoljenj, začasne objekte pa bi lahko postavili, pojasnjuje Napast. Če bi na tem območju hoteli nastaniti kakšnih tri ali štiri  tisoč beguncev, pa bi seveda potrebovali še veliko bivalnega prostora in torej kar nekaj zelo velikih ali nekaj deset manjših šotorov ali drugačnih začasnih objektov.