Dosedanji direktor Darko Majhenič ne bo več vodil Nacionalnega preiskovalnega urada

Na razpisu, na katerega se je prijavilo pet kandidatov, za novega direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) niso izbrali nikogar.

Objavljeno
20. februar 2019 14.15
Posodobljeno
21. februar 2019 07.23
Darko Majhenič, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada, ni bil izbran za nov mandat. FOTO: Jure Eržen/Delo
Ljubljana – Tako so se v policiji »odrekli« tudi dolgoletnemu direktorju Darku Majheniču, ki je po petletnem mandatu od 1. januarja vršilec dolžnosti generalnega direktorja NPU.

Poleg Darka Majheniča so se na razpis prijavili še višji kriminalistični inšpektor, preiskovalec NPU Mitja Gregorc, namestnik predsednika komisije za preprečevanje korupcije Igor Lamberger, nekdanji analitik in krajši čas vodja operative pri Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) Aleš Hohnjec ter vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto na generalni policijski upravi Dušan Florjančič. Prav nad Florjančičem naj bi se po naših informacijah najbolj navduševali v vladajoči stranki, a so se na koncu premislili, saj so v javnosti pojavili zapisi, da naj bi Florjančič s tega položaja represivne organe v primeru gospodarskega kriminala usmerjal v skladu z interesi naročnikov pregonov. Kriminalista Dušana Florjančiča so sicer kot enega izmed favoritov za položaj direktorja omenjali že leta 2013, ko je na koncu tedanji generalni direktor policije Stanislav Veniger imenoval Majheniča.
 

Ko udari Bobnarjeva ...


Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, ki je formalno zadolžena za imenovanje, je opravila pogovore z vsemi tremi kandidati, ki jih je uradniški svet ocenil kot primerne za novega direktorja NPU, a se je – kot sporočajo s policije v njenem imenu – po tehtnem premisleku odločila, da ne izbere nobenega od njih. Od novega direktorja NPU Bobnarjeva namreč pričakuje ambicioznejši pristop in posebej izkazano visoko motiviranost za pregon najzahtevnejših oblik kriminala. Razpis za direktorja NPU bodo ponovili, zato vladajoči že iščejo novega kandidata, ki bi bil zanje sprejemljiv.

Do ponovitve razpisa za direktorsko mesto bo NPU predvidoma še naprej vodil Majhenič, saj ga je generalna direktorica policije za vršilca dolžnosti direktorja imenovala do imenovanja novega direktorja s polnim mandatom, a največ za šest mesecev. Mandat vršilca dolžnosti mu torej poteče konec junija. Majhenič nam je v pisni izjavi navedel, da ga je generalna direktorica policije obvestila o svoji odločitvi, a je ne bo komentiral, ker je odločitev izkjučno v njeni pristojnosti. Ob tem je dodal, da se je ves mandat trudil opravljati delo zakonito, strokovno, predvsem pa vestno in pošteno ter za ugled policije.